Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat joi ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale", scrie Mediafax.
"Implementarea managementului profesionist in 47 companii de stat nu este actualmente una din cerintele minimale asumate fata de institutiile financiare internationale, dar este un mijloc de redresare economica, este o modalitate de implicare a tehnocratilor in administrarea bogatiei nationale, este o cale pe care vom pasi cu hotarare pentru a viabiliza sectorul economiei de stat", se arata intr-un comunicat al institutiei.

In comunicat se precizeaza ca procedurile de selectie a consultantilor vizeaza stimularea implicarii a cat mai multor specialisti in resurse umane din tara si din strainatate, "fara restrictii si fara conditiile artificiale utitilizate pentru a favoriza anumiti participanti".

Cele 47 de companii de stat care ar urma sa aiba management profesionist au fost aduse intr-o situatie financiara "nefavorabila" si au nevoie, pentru a se redresa economic, de directori neimplicati in mediul politic.

"Acest procedeu de recuperare a bogatiei natonale nu poate fi decat benefic, iar Ministerul Economiei conteaza pe dorinta de implicare din partea specialistilor in resurse umane si a specialistilor in management care doresc sa participe la succesul reformei economice in Romania", se spune in comunicat.

Ministerul Economiei arata ca toata documentatia aferenta acestei proceduri este "moderna si transparenta", fiind curatata de birocratie, inclusiv prin diminuarea numarului de documente necesare, iar in elaborarea ei au fost eliminate conditiile care pot ingradi liberul acces al tuturor profesionistilor interesati sa se implice in procesul de redresare a companiilor de stat.

Pe lista companiilor se numara Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Baita Stei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectari Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej si Rosiamin.

Sunt inscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Portile de Fier si Hateg, precum si filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg Service, precum si filialele Electrica - Distributie Muntenia Nord, Distributie Transilvania Nord, Distributie Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia si Servicii Energetice Muntenia.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa numeasca manageri privati pentru noua companii, cu posibilitatea extinderii listei cu inca sase societati.

Pana in prezent insa nu a fost numit niciun manager privat, iar MECMA si Pedersen & Partners au incetat in luna mai contractul de consultanta privind atragerea de manageri profesionisti. Compania de executive search a anuntat, fara sa dea detalii, ca motivul a fost reprezentat de unele modificari promovate de minister.

Acordul fusese incheiat in octombrie 2011 Obiectivul contractului era recrutarea de personal de conducere la companii precum Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri