Directia Generala de Integritate infiintata, miercuri, de Guvern in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca principale atributii crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului fiscal si a coruptiei din sistem, informeaza Ministerul Finantelor, informeaza Mediafax.
De asemenea, noua directie va participa la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticoruptie si la monitorizarea aplicarii acestor documente, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.

Prin infiintarea acestei directii, ANAF vine in intampinarea observatiilor si recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare privind reducerea coruptiei in cadrul sistemului vamal si a celorlalte institutii subordonate ANAF.

"Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administratii fiscale care sa raspunda cat mai bine obiectivelor de colectare eficienta a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesara crearea unor mecanisme de combatere a actelor de coruptiei. Eforturile noastre sunt strans legate de obiectivele prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie si de recomandarile Comisiei Europene, cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare", a declarat presedintele ANAF, Serban Pop.

Necesitatea crearii unui cadru organizatoric distinct, care sa garanteze implementarea in conditii optime si de eficacitate a obiectivelor prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie, a reiesit din analiza principalelor vulnerabilitati la coruptie din cadrul ANAF. Structura actuala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este una extrem de vasta si complexa, cuprinzand unele zone sensibile la coruptie prin factori ridicati de risc, se arata in comunicat.

"Crearea noii directii reprezinta cadrul organizatoric de urmarire si aplicare a masurilor si actiunilor de prevenire si combatere a coruptiei, atat la nivel central cat si teritorial, inclusiv la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare in vederea inlaturarii vulnerabilitatilor din sistemul fiscal, vulnerabilitati care favorizeaza faptele de coruptie", explica Ministerul Finantelor.

Directia Generala de Integritate va functiona in directa coordonare a presedintelui ANAF, urmand sa fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice si a numarului total de posturi, precum si elaborarea unor noi fise de post, conform noilor atributii si competente.

Noua structura va fi infiintata cu incadrarea in numarul de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice – aparat propriu si unitati subordonate.

Prin decizia Guvernului este corelat cadrul legislativ actual privind organizarea si functionarea ANAF cu dispozitiile Hotararii Guvernului 101/2012 pentru aprobarea normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare prin desfiintarea Directiei generale de control financiar de la nivelul aparatului propriu al ANAF, ca urmare a preluarii activitatii acesteia la Ministerul Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri