Rata de absorbtie a fondurilor UE este ingrijoratoare, in conditiile in care Romania a contractat 60% din suma disponibila in ultimii ani si a rambursat beneficiarilor mai putin de 15%, osciland intre ultimul si penultimul loc intre statele din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu KPMG.
"Ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat «EU Funds in Central and Eastern Europe», arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene continua sa se situeze in urma multor tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare. In timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele pozitii, Romania oscileaza intre penultimul si ultimul loc, cu putin peste 60% contractat in ultimii 5 ani din bugetul european alocat Romaniei si sub 15% rambursat beneficiarilor", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit, citat de Mediafax.

Studiul arata ca investitiile straine realizate in tarile din Europa Centrala si de Est au scazut mult de la inceputul crizei, intrucat investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida, precum pietele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China.

"In aceste conditii, este vital ca Romania sa se mobilizeze pentru captarea sumelor inca disponibile din fondurile UE acordate pana in 2013 si sa-si traseze prioritatile pentru urmatoarea perioada de finantare", potrivit sursei citate.

Dinu Bumbacea, Partener Management Consulting si Sector Public, a declarat in comunicat ca nivelul scazut al absorbtiei fondurilor europene in Romania este cauzat in principal de "lipsa unui proces consistent" pentru elaborarea proiectelor.

"Nevoile sunt evidente, la fel si impactul pozitiv pe care aceste intrari nerambursabile l-ar avea asupra economiei romanesti. Tinand cont de stadiul de dezvoltare al economiei romanesti raportat la partenerii din UE, Romania ar trebui sa fie un beneficiar net, nu un contribuitor net", a afirmat el.

Bumbacea a mai spus ca aceasta este singura modalitate prin care poate fi recuperat decalajul fata de economiile dezvoltate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri