Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect ce necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Varianta construirii in paralel a celor doua unitati a fost data de studiul de fezabilitate, care a aratat ca solutia este optima atat din punctul de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.

Acelasi studiu arata ca pentru construirea celor doua reactoare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, in actionariatul careia se va afla si societatea Nuclearelectrica, actualul operator al centralei, care va asigura terenul si utilitatile necesare.

Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro, iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati este anticipat la 30 euro/MWh-35 euro/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%. Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda a fost initial proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Insa, in prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW si care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.

Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007, moment in care centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate. Lucrarile de constructie pentru unitatea 3 erau programate sa inceapa in acest an si urmau sa fie incheiate in 2012, costurile necesare ridicandu-se la aproximativ un miliard de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri