Primele declaratii publice ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa declansarea scandalului politic care a culminat cu suspendarea presedintelui Traian Basescu au parut sa evite orice urma de implicare in conflictul dintre cele doua mari partide. Totusi, guvernatorul bancii centrale a strecurat foarte subtil o serie de critici la adresa factorilor politici.
Guvernatorul BNR a fost prezent joi la o intalnire cu analistii si economistii intitulata "Isarescu si invitatii sai", in care teme abordate au fost cresterea economica, inflatia si cursul de schimb.

Inca din deschidere, Isarescu saluta organizarea acestui eveniment printr-o remarca care ascunde ingrijorarea ca tensiunile de pe scena politica devin mai importante in ultima perioada decat starea economiei. "Ne bucuram ca problemele economice si financiare nu si-au pierdut interesul in aceasta tara, chiar daca uneori sunt surclasate de alte domenii".

Tema principala a fost legata de obtinerea unei cresteri economice durabile in Romania, iar pe marginea acestui subiect au avut prezentari ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, analistul Florin Citu, profesorul universitar Dan Armean si economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.

Totusi, Isarescu a avertizat discret ca dupa aceasta dezbatere "concluziile trebuie sa le traga factorii politici care aud sau nu aud ce discutam noi aici".

In esenta, a precizat guvernatorul, cresterea economica durabila se bazeaza, dincolo de abordarile doctrinare, pe doi factori: productivitatea si crearea de locuri de munca. Dar ambii factori depind de investitii si pentru acestea este nevoie de capital si economisire.

Dupa cum a semnalat Mugur Isarescu, investitiile vor ramane in continuare marea problema a cresterii economice in Romania, avand in vedere ca strainii investesc din ce in ce mai putin, iar structura economica de stimulare a consumului duce doar la majorarea importurilor.

"Investitiile in continuare vor fi marea problema a cresterii economice(...) Avand in vedere volatilitatea pietelor, o sursa relativ sigura de investitii sunt fondurile europene. Aceastea au fost si o speranta pe care am exprimat-o public, avand in vedere caderea investitiilor private (cu 10% din PIB intr-un an si jumatate)", a spus guvernatorul.

Iar in ceea ce priveste investitiile mari de capital, Isarescu este pesimist ca vom putea atrage investitii de portofoliu importante, avand in vedere ca nici in trecut nu am atras si tinand cont ca avem o piata de capital de mici dimensiuni.

Bogatia nu apare din decrete

Poate ca deloc intamplator Mugur Isarescu si-a exprimat punctul de vedere cu privire la procesul prin care o tara se imbogateste imediat dupa discursul ministrului delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar.

"Bogatia nu apare din decrete. Nu ne ducem la Parlament si dam o lege ca sa apara peste noapte bogatia in Romania", a punctat Isarescu.

El a explicat ca tarile bogate la nivel mondial au pe langa capital si tehnologie si un management de calitate. "Capitalul se plimba, tehnologia exista, managementul este cel care face diferenta", a mentionat guvernatorul BNR.

Iar pentru asigurarea unui management de calitate este nevoie de politici consistente.
O alta problema importanta de care se loveste economia romaneasca, cea a eficientei investitiilor publice, a fost ridicata de economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. El subliniaza ca Romania are o grava problema in ceea ce priveste eficienta cheltuielii banilor publici, prin investitii.

"Noi am cheltuit in ultimii zece ani peste 30 miliarde euro prin investitii publice si nu s-a vazut mare lucru", a remarcat Dumitru.

Remarca economistului Raiffeisen i-a aruncat mingea la fileu lui Isarescu, care nu a ezitat sa isi laude fostul elev pentru ca a fost singurul care l-a citat in cadrul discursului.

Guvernatorul a inceput sa critice dur incapacitatea statului de a asigura investitiile in infrastructura care pot reporni economia.

"Noi nu suntem in stare sa unim doua autostrazi (referindu-se la A1 si A2) prin intermediul uneia dintre cele mai circulate sosele, centura Bucurestiului", a comentat Isarescu.

El a precizat ca aici se consuma cresterea economica, in fiecare frana pe care un autoturism o face in timp ce incearca sa tranziteze centura, intrucat se consuma combustibil si se tocesc cauciucuri in zadar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri