Guvernul a informat FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, daca platile sunt efectuate prin banca, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale, a declarat premierul Victor Ponta.
Decizia Guvernului de a introduce plata TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro a fost anuntata si miercuri de premierul Victor Ponta, relateaza Mediafax.

Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul incasarii sumei din respectiva plata, dar si firma care primeste factura nu va mai putea deduce TVA decat la momentul platii, au explicat pentru Mediafax surse oficiale.

Ponta a mai precizat ca TVA va fi eligibil pentru decontare in cazul proiectelor finantate din fonduri UE si ca plafonul de deductibilitate va creste de la 20% la 50% in cazul investitiilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a precizat ca 92,8% dintre firmele active in Romania au o cifra de afaceri sub 500.000 euro, reprezentand peste doua milioane de contribuabili la bugetul de stat.

Potrivit lui Voinea, masura nu se va putea aplica insa firmelor intra-grup, dar va putea reduce din fenomenul rambursarilor fictive de TVA.

"Rambursarile de TVA in prezent se pot face in absenta dovezii platii. Noua masura va elimina rambursarile fictive de TVA, fiind nevoie de dovada platii. In prezent, jumatate din activitatea ANAF are in vedere verificarea acestor rambursari de TVA", a spus Voinea.

Acesta a mai precizat ca masura nu va afecta negativ bugetul, de vreme ce firmele nu pot deduce TVA pana nu platesc, singura posibilitate de flux negativ la bugetul statului fiind atunci cand la capatul unor plati se afla o institutie publica, care nu e platitoare de TVA.

Chiar si in acest caz, avand in vedere ca insitutiile publice desfsoara activitati economice importante cu firmele de medicamente sau de constructii, care au cifre de afaceri peste 500.000 euro, veniturile la buget nu vor avea de suferit. In cel mai rau caz, tinand cont ca 17% dintre farmacii au o cifra de afaceri sub 500.000 euro, s-ar putea inregistra un impact negativ de maximum 6 milioane lei, prin amanarea platii la TVA, a spus secretarul de stat.

Voinea a aratat, insa, ca in lunile urmatoare, va fi implementata o Directiva europeana ca va obliga institutiile statului sa nu intarzie mai mult de 30 de zile cu plata facturilor.

Premierul a mai anuntat luni si faptul ca firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plati pentru acestia, pentru o perioada de un an, contributii de asigurari sociale, daca persoane astfel angajate vor fi mentinute inca un an dupa expirarea facilitatii.

Patronii firmelor care vor angaja someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plati contributii la bugetele de sanatate, pensii si somaj.

Firmele care angajeaza persoane peste 55 ani si someri sub 25 ani nu achita CAS un an pentru acestia

Firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plati pentru acestia, pentru o perioada de un an, contributii de asigurari sociale, daca persoane astfel angajate vor fi mentinute inca un an dupa expirarea facilitatii, a declarat premierul Victor Ponta.

Patronii firmelor care vor angaja someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plati contributii la bugetele de sanatate, pensii si somaj.

"Facilitatea va fi aplicata pentru toti intreprinzatorii care angajeaza aceste persoane pe termen de un an, cu conditia mentinerii ca angajat pe inca un an suplimentar de catre firma", a spus Ponta.

Angajatul va achita contributiile aferente, facilitatea fiind valabila doar pentru angajator.

Plata TVA la incasarea facturii, o veste buna pentru companii?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri