Cheltuielile bugetare se majoreaza cu suma de 3.337 milioane RON (33.370 de miliarde lei vechi), respectiv 1,0 la suta din PIB, ca urmare a rectificarii bugetare, a anuntat, miercuri, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern
Seful Executivului a precizat ca principalul obiectiv al rectificarii bugetare este demararea rapida a proiectelor de investitii in domeniile prioritare, se arata intr-un comunicat remis Rompres. Primul-ministru a subliniat ca banii alocati suplimentar prin rectificarea bugetului sunt destinati in principal cheltuielilor de capital si nu pentru salarii.

'Aceste fonduri nu vor fi singurele alocate anul acesta pentru demararea de proiecte de infrastructura', a declarat, citat de Rompres, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

In urma rectificarii, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii va fi suplimentat cu 3.550 de miliarde de lei vechi pentru cheltuieli de capital in invatamant si pentru finantarea unor proiecte de investitii din infrastructura scolara. 'Din acesti bani, 480 de miliarde reprezinta suplimentarea programului de achizitionare de microbuze scolare, 245 de miliarde de lei pentru reparatii capitale iar restul sumei de 2.825 de miliarde pentru finantarea unor obiecte de investitii din infrastructura educationala', a explicat seful Executivului. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru plata diferentelor salariale aferente perioadei octombrie 2001 septembrie 2004 pentru personalul didactic.

Fonduri suplimentare au fost alocate proiectelor din domeniile transporturilor si mediului. Primul-ministru a precizat ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a primit in urma rectificarii suma de 5.857 miliarde lei vechi, mentionand ca banii vor fi utilizati pentru finantarea unor programe prioritare de infrastructura rutiera si feroviare.

Bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a fost suplimentat cu 3.017 miliarde lei vechi, fonduri destinate finantarii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, iar Ministerul Integrarii Europene va primi in plus 880 de miliarde de lei vechi pentru continuarea pregatirii proiectelor publice finantate din fondurile structurale.

A fost suplimentat si bugetul Ministerului Muncii cu aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi pentru plata indemnizatiilor acordate mamelor care au in crestere copii in varsta de pana la doi ani. Fonduri suplimentare au primit Ministerul Apararii Nationale - 1.242 miliarde lei vechi, Ministerul Administratiei si Internelor - 2.663 miliarde lei, Ministerul Justitiei - 426 miliarde, Ministerul Economiei si Comertului - 1065 miliarde lei, Serviciilor din sistemul sigurantei nationale - 987 miliarde lei.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Doina Dascalu, a adaugat ca Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului va fi majorat cu 2.500 de miliarde lei vechi. 'Banii vor fi utilizati, in principiu, pentru interventii de urgenta si pentru limitarea efectelor inundatiilor', a afirmat secretarul de stat.

Primul-ministru Tariceanu a precizat ca in urma rectificarii, deficitul bugetar initial prognozat la 0,4 la suta va creste la 0,9 la suta, insa a subliniat ca aceasta majorare nu va afecta echilibrul macroeconomic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri