Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata pentru anumite produse ar putea diminua veniturile bugetare cu peste 400 milioane euro, a declarat, intr-o emisiune televizata, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget-finante a Senatului, informeaza Rompres.

'Masura priveste doua lucruri: ce se va intampla cu bugetul si unde se vor duce banii.(...) Calculele arata ca o astfel de masura ar diminua veniturile bugetare cu vreo 400 si ceva de milioane de euro. Aici intervine chestiunea politica. E vorba de prioritatile unui Guvern, de programul sau de guvernare, daca aceasta reducere a fost sau nu inclusa in strategii. Cu cateva zile inainte, cu ministrii guvernului, elaborasem o strategie. Avem de dat bani in plus pentru integrarea europeana, pentru plata cotizatiei la politica comunitara comuna-700 de milioane de euro, pentru cofinantari, 600 de milioane de euro, pentru strategia Lisabona, care inseamna cercetare fundamentala, educatie -150 de milioane de euro. De asemenea, pe an, pana in 2010, pentru programele de invatamant, sanatate si transporturi avem de dat inca cel putin un miliard jumatate pe an', a spus Vosganian.

Acesta a precizat ca, in programul de guvernare, scrie ca TVA va scadea pe masura ce veniturile vor permite, 'si, in opinia mea, TVA la alimente va scadea la orizontul anului 2009'

Senatorul a subliniat ca, in prezent, din cauza conditiilor economice, o scadere a TVA nu va duce la o reducere a preturilor, primul argument in acest sens fiind legat de faptul ca in Romania exista multa inflatie.

'Dupa cum am vazut in 1994, cand am schimbat impozitul pe circulatia marfurilor cu TVA, niciodata o scadere de TVA, cu exceptia medicamentelor, care au un regim special, nu a dus la o scadere a preturilor. Din cauza ca preturile au un efect de antrenare, si cand exista inflatie, se antreneaza. in al doilea rand, nu am terminat inca alinierea unor preturi la Uniunea Europeana. Va mai trebui sa facem niste cresteri de preturi la gazele naturale, electricitate, combustibili.

Acestea vor impinge si ele pretul in sus, chiar daca, din buna-credinta, patronatele vor dori sa scada pretul in urma TVA, nu vor reusi sa o faca din cauza altor presiuni care vin. si, il al treilea rand, care e un lucru de termen mediu, in Romania alimentele au preturi mai mici decat in Uniunea Europeana', a explicat Varujan Vosganian.

Potrivit afirmatiilor acestuia, in Romania pretul painii este de doua ori mai mic ca in UE, iar 'asezarea' preturilor la alimente nu se va incheia pana cand nu vor fi realizate toate alinierile de preturi si nu se va ajunge la un nivel al inflatiei de trei la suta.

Varujan Vosganian a precizat ca, daca ar fi convins ca reducerea TVA ar duce cu adevarat la scaderea pretului si la transferul acestor bani la cetateni, ar fi de acord ca masura sa intre in vigoare imediat.

'Probabil ca in doi-trei ani, cand vom ajunge la inflatie de trei la suta, atunci vom putea discuta serios si aceasta chestiune a reducerii TVA care trebuie facuta. Deci, daca as fi convins ca acum ea are efecte reale pentru oamenii saraci, as face-o. Dar nu sunt convins. Pentru asta fac si apel la colegii de la guvernare care trebuie sa aiba o atitudine corespunzatoare', a mai spus parlamentarul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri