Motorul productivitatii consta in corelarea acesteia cu consumul, a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, ieri, la conferinta de presa.

"Capitalismul a generat societatea de consum. Piata de consum are cinci motoare, respectiv nevoile vitale, nevoile de consum, nevoile obisnuite, placerile si capriciile. Capriciile intretin consumul, creeaza locuri de munca si genereaza salarii", a explicat Vasilescu.
Principala problema a relatiei dintre consum si productivitate, in Romania este data de faptul ca din veniturile lunare, consumatorii reusesc sa achite facturile, cheltuielile cu hrana. Conditiile de confort, respectiv o casa, o masina, aparatura electronica si electrocasnica nu se pot acoperi doar din salariu.

Romania are cel mai scazut grad de indatorare

Romania prezinta cel mai scazut grad de indatorare pe cap de locuitor comparativ cu tarile membre. Potrivit unei analize UniCredit la sfarsitul anului 2005 gradul de indatorare a populatiei era de 227 euro pe cap de locuitor, fata de Ungaria cu 1.971 euro. Creditul ipotecar si imobiliar reprezinta doar 25% din totalul indatorarii populatiei, mult mai putin decat celelalte state ale Europei.

Pentru 2006 - 2008 analistii estimeaza o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17%, stimulata de cresterea preferintei pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor.

Vasilescu a remarcat diferenta dintre viteza cu care creste consumul si cea cu care se dezvolta oferta. "Cererea de consum calatoreste cu rapidul, in timp ce oferta de bunuri si servicii calatoreste cu mocanita", a spus consilierul guvernatorului BNR, adaugand ca acest consum stimuleaza productia, dar "din pacate, nu este vorba despre productia romaneasca, ci despre cea a tarilor din care Romania face importuri".
Bancile comerciale dispun de sume foarte mari de bani din economia japoneza, vest-europeana, dar si americana, iar BNR trebuie sa puna in joc cheltuieli pentru a atrage acesti bani, pentru a le stinge potenta, cand acesti bani ar fi necesari in productie sau in consum.

"Dar productia nu are bonitati pentru acesti bani, si nici populatia nu are si, in plus, avem o inflatie care genereaza dobanzi mari atat pentru creditele de consum, cat si la cele de productie", explica Vasilescu. Cu acesti bani am putea pune in functiune motorul exportului, a remarcat acesta.

In 2005, BNR a atras atentia exportatorilor ca subventiile prin curs vor inceta si ca trebuie sa treaca de la competitivitatea prin pret la cea prin calitate. In loc ca BNR sa continue sa ia masuri de controlare a nivelului consumului, ar trebui ridicat nivelul ofertei, a mai apreciat consilierul guvernatorului.

Creditul neguvernamental si cel de consum, in continua expansiune

Creditul de consum a ajuns in august 2005 la o pondere de 74% din imprumuturile acordate populatiei, fata de numai 66% in anul 2004. Creditul neguvernamental s-a majorat in perioada ianuarie-octombrie 2005 cu o rata medie lunara de 3,3%. Creditul acordat populatiei reprezinta 34,4% din creditul neguvernamental, ponderea lui crescand doar cu 7 puncte procentuale in primele 10 luni ale anului 2005.

Gradul de indatorare a populatiei, calculat ca pondere a creditelor bancare acordate populatiei in salariile nete anuale, a crescut simtitor, de la 3,6% la sfarsitul anului 2000 la aproape 45% in august 2005. Are loc o explozie a consumului datorata ofertei de credite de consum, dar si din pricina ieftinirii creditelor. Corelarea nivelului de indatorare cu veniturile nu tine cont de nivelul veniturilor. Romania a ratat momentul introducerii impozitului de 16%, este de parere Biris, in ceea ce priveste cota unica si numeroasele taxe care nu se aliniaza la nivelul de 16%. "S-a pierdut in acest fel oportunitatea de a atrage investitori mari care puteau sa echilibreze balanta dintre importuri si exporturi".

Politica autoritatilor trebuie corelata cu cresterea economica

Politica autoritatilor in ceea priveste limitarea creditului nu aduce nimic bun, aceasta trebuie corelata cu cresterea economica generala, a incheiat analistul. In prezent, in cadrul Ministerului Finantelor Publice, se poarta ultimele discutii referitoare la Codul Fiscal, a mai aratat analistul Gabriel Biris. Noile politici BNR au in vedere reducerea expansiunii creditului de consum, in special in valuta, pentru a nu aparea pericolul cresterii deficitului de cont curent peste limitele nesustenabile. Cea mai recenta masura de descurajare a creditarii a fost cresterea la 40% a rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale la Banca Centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri