Din cauza accizarii excesive, Ministerul Finantelor s-a recunoscut infrint, scazind la rectificarea bugetara previziunile privind veniturile obtinute din accize anul acesta.
Singurele care apar la categoria scaderi, in cadrul recentei rectificari bugetare, sint veniturile statului din accize. Revizuirea in minus a sumelor pe care Finantele se asteapta sa le ia anul acesta din accize, desi valoarea acestora urmeaza sa se majoreze la 1 iulie, este pusa de fabricantii de produse accizabile pe seama expansiunii pietei negre. Potrivit lor, fenomenul este provocat de insasi majorarea accizelor pina la nivelul uniunii comerciale europene, in timp ce salariile ramin la niveluri balcanice.

La ultima sedinta a Guvernului, in care s-a aprobat prima rectificare bugetara din acest an, s-a estimat ca din accize se va incasa cu 227,2 milioane de lei noi mai putin. Ministerul Finantelor spune ca aceasta previziune negativa se bazeaza in principal pe incasarile mici din primul trimestru al acestui an.

Veniturile din accize au crescut nominal cu 22,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, o rata de crestere cu 2,6% sub cea a veniturilor bugetare totale. Expansiunea pietei negre in domeniul produselor accizabile ramine singura explicatie, avind in vedere ca rata de crestere a consumului este inca foarte ridicata, iar accizele au trecut prin doua valuri de majorari dupa luna martie din 2005. In plus, cota unica a reprezentat o micsorare a mai multor surse de venituri bugetare, asa ca ritmul de crestere a incasarilor din accize, inferior celui al incasarilor totale, devine cu atit mai curios.

Nu tin cont de puterea de cumparare

Motivul acestui pesimism al Finantelor este confirmat si de producatori. Normal ca le-au scazut incasarile din accize. Deja se cumpara masiv de pe piata neagra, iar situatia se va inrautati dupa ce va intra taxa pe viciu si dupa majorarea din iulie. Sa vedem cine va mai vrea sa cumpere, de exemplu, un litru de vodca la 200.000 de lei. Devine destul de clar, in acel moment tot mai multi consumatori vor lua de pe piata neagra tuica sau distilate produse la negru prin Rahova sau Ferentari.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4958&art=11860&cHash=1a690ccdaf

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri