\"Una dintre conditii ca un stat sa poata beneficia de bugetul de solidaritate al UE este sa aiba sub 85% din media PIB-ului statelor UE, Romania avand cu mult sub aceasta medie, respectiv 31%\'\', a declarat Aura Raducu, coordonator Phare in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Bugetul UE de solidaritate pentru satele sale in perioada 2007-2013 este de 826 miliarde euro in principal pentru dezvoltare economica si sociala. Situandu-se pe pozitia de viitor stat membru, Romania va primi conform statisticilor realizate, peste 17 miliarde de euro distributi prin fonduri structurale si de coeziune.

O alta conditie este aceea ca si statul beneficiar sa participe la finantare, astfel pentru Romania fondurile europene au un procent de 43%, fondurile din surse nationale publice, fiind de 48%, restul de 9% fiind sustinut de catre surse private. Pentru moment Romania nu intra sub incidenta fondurilor structurale, banii fiind distribuiti prin fondurile de pre-aderare, sumele alocate fiind de sase ori mai mici. Romania poate insa sa mai cheltuiasca fondurile de preaderare pana in 2009.

Trebuie sa cheltuim 8,5 milioane de euro pe zi

Estimativ pentru perioada 2007-2013, incluzand si sumele din fondurile publice, vor fi alocati pentru agricultura aproximativ 11 miliarde euro si pentru instrumente structurale peste 17 miliarde euro. Cheltuirea fondurilor se va putea face timp de 9 ani, iar suma pe care trebuie sa o cheltuim zilnic este de peste 8,5 milioane euro, inclusiv pentru sambete si duminici. ''Insa este foarte probabil ca noi sa nu cheltuim pentru multe dintre zile suma estimata'', a declarat oficialul citat. Prioritatile nationale vizate prin aceste programe de finantare sunt infrastructura, dezvoltarea rurala, cresterea productivitatii in sectorul agricol, dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere.

Pentru moment Romania nu intra sub incidenta fondurilor structurale, banii fiind distribuiti prin fondurile de preaderare, sumele alocate fiind mult mai mici. Pana in prezent Romaniei i-au fost alocate aproximativ doua miliarde de euro, iar procentul de contractare este de aproximativ 50% pentru 2001, 2002, 2003, 2004, pentru 2005 si 2006 nefiind publice inca numarul contractarilor, astfel procentul se poate ridica semnificativ avand in vedere ca putem cheltui inca banii pana la sfarsitul acestui an.

Lipsa proiectelor viabile, "clauza de autosalvgardare"

O problema de ingrijoare a oficialilor europeni este legata de capacitatea de absorbtie, acest capitol avand stegulet rosu in raportul din octombrie anul trecut. Oficialul din cadrul Delegatiei a precizat ca autoritatile romane impreuna cu Delegatia au facut numeroase eforturi pentru imbunatatirea acestui aspect deficitar si estimeaza ca nu va fi impusa o clauza tehnica de salvgardare pentru capitolul absorbtiei de fonduri europene. Oficialul a subliniat ca aplicarea unei astfel de clauze ar insemna sa nu mai primim banii de la UE, dar daca nu vom avea proiecte viabile oricum nu ii vom primi, avand deci ''o clauza de autosalvgardare''.

In acest proces de pregatire pentru accesarea fondurilor europene mai sunt multe de facut, chiar daca s-au inregistrat progrese. In primul rand trebuie amendata Legea achizitiilor publice, de asemenea trebuie sa se realizaze o mai buna colaborare intre diversele structuri centrale, ca si intre structurile centrale si regionale. Un aspect deficitar este si realizarea unui control si management financiar cu o capaciatate administrativa si procedurile necesare.

O alta problema este pregatirea de proiecte de catre beneficiari care sunt reprezentati de catre o organizatie sau firma cu capital public sau privat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri