Viitorul acord cu FMI poate fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"(Incheierea unui nou acord cu FMI, n.r.) este un lucru bun. Si nu neaparat un nou acord de tip preventiv. Eu cred ca Romania deja dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara. Sa nu uitam ca sunt foarte multe tari din Europa, tari campioane, ca sa zic asa, cu o economie foarte buna, care au o relatie de parteneriat cu Fondul Monetar International si aici ma refer la Polonia. Cred ca foarte putina lume stie ca Polonia este intr-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia acestei tari. Poate si Romania in momentul de fata, dupa implementarea actualului acord, sa treaca intr-o etapa superioara si sa aiba acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare", a spus Tanasescu la RFI, preluat de Mediafax.

Intelegerea ar presupune punerea la dispozitia Romaniei a unei sume de bani, in baza unui program si implementarii unor tinte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.

"Ar fi bani care ar sta la dispozitia Romaniei, in cazul in care s-ar intampla un soc extern puternic si Romania ar fi afectata. Romania ca si in prezent nu va trage acesti bani, nu va folosi acesti bani. Romania are capacitatea sa se imprumute si sa se finanteze singura de pe pietele interne si externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancora, o bretea de siguranta in eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important si destept pentru o tara ca Romania, in momentul de fata", a spus Tanasescu.

Intrebat care este diferenta intre acest tip de acord si cel din prezent, Tanasescu a afirmat ca diferenta majora este ca vizitele FMI vor fi realizate la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi altfel definite, "mult mai larg", fiind vorba despre o "crestere in calitate a modului de colaborare intre Romania si FMI".

Tanasescu va prelua miercuri functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat saptamana trecuta ca Guvernul intentioneaza sa incheie cu FMI un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durata tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015.

"Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala vine marti la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Delegatia comuna a FMI, Comisiei Europeane si Bancii Mondiale si-a amanat vizita in Romania, programata sa inceapa pe 24 iulie, in saptamana care urmeaza referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Participarea la referendum a fost de 46,23%, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegatorii trecuti pe liste. Dintre alegatori, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu. Rezultatele au fost anuntate dupa centralizarea rezultatelor din 99,97% din sectii.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocui in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu trei saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri