Banca Centrala Europeana (BCE) va pregati in urmatoarele saptamani un program de achizitii de obligatiuni prin operatiuni pe piata libera, de o amploare "suficienta pentru a-si atinge obiectivele", insa va actiona doar dupa ce guvernele zonei euro vor activa fondurile de urgenta pentru a face acelasi lucru, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Mediafax.
Actualele randamente platite de unele state sunt inacceptabile, a afirmat Draghi intr-o conferinta de presa organizata la finalul unei sedinte de politica monetara. Seful BCE a repetat ca euro este "ireversibil".

Noul program de achizitii de obligatiuni este diferit de precedentul, a spus el. Guvernele trebuie sa-si indeplineasca angajamentele privind reformele fiscale pentru a putea beneficia de program. De asemenea, mecanismul se va concentra pe achizitia de instrumente financiare cu maturitate mai scurta.

Italia si Spania trebuie sa ceara pachete de ajutor financiar, conditionate de luarea anumitor masuri, pentru a primi sprijin din partea Mecanismului European de Stabilitate/Fondul de Stabilitate Financiara si a BCE, potrivit presedintelui BCE.

"Este un efort diferit de precedentul (program de achizitii de obligatiuni, n.r.). Se incadreaza foarte clar in mandatul nostru, printre instrumentele de politica monetara", a declarat Draghi, citat de cotidianul The Guardian.

Draghi nu a fixat limite pentru achizitiile de obligatiuni ale BCE, o schimbare majora fata de programul lansat de predecesorul sau, Jean-Claude Trichet, noteaza Financial Times.

Orice actiune a BCE de achizitie de obligatiuni in sprijinul unor state este conditionata de utilizarea de catre guvernele zonei euro a fondurilor de urgenta. BCE a cheltuit pana in prezent 210 miliarde de euro pentru achizitia de obligatiuni prin programul lansat in mai 2010.

Presedintele BCE se asteapta ca tensiunile de pe piata datoriilor sa afecteze cresterea economica a zonei euro. Somajul va avea, de asemenea, impact asupra cresterii, lovita si de incetinirea inregistrata la nivel global.

In unele tari au fost inregistrate prime de risc extrem de ridicate pentru unele guverne din zona euro. Aceasta situatie limiteaza politica monetara, a spus el.

BCE va lua masuri si in privinta ingrijorarilor investitorilor privati referitoare la o eventuala prioritate la plata a obligatiunilor detinute de BCE, a adaugat Draghi.

Acordarea unei licente bancare Mecanismului European de Stabilitate, propunere sustinuta de Franta si Italia, contravine legislatiei europene, a declarat presedintele BCE. Licenta bancara ar da dreptul fondului sa acceseze lichiditati de la BCE.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,75%, decizie anticipata de majoritatea economistilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri