Indicatorul de incredere macroeconomica calculat de CFA Romania pe baza unui sondaj realizat in randul membrilor sai a scazut in luna iulie la un nou minim istoric, ca urmare a inrautatirii anticipatiilor analistilor financiari pentru toate componentele indicatorului, conform Mediafax.
"Pentru exercitiul din luna iulie 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 16,2, un nou minim istoric, din cauza inrautatirii anticipatiilor pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul conditiilor curente a fost de 13,8, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 17,5. De remarcat sunt si anticipatiile privind evolutia economiei globale, 84% dintre participantii la sondaj anticipand o inrautatire in urmatoarele 12 luni, un nou minim istoric", se arata intr-un comunicat al CFA Romania.

Indicatorul de incredere macroeconomica are valori cuprinse intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza raspunsurilor la sase intrebari cu privire la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si a averii personale.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un an, privind rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale ti pretul petrolului.

Periodic, in cadrul sondajului sunt incluse si alte intrebari, insa raspunsurile nu sunt luate in considerare la calculul indicelui. Pentru luna iulie intrebarile suplimentare au fost "Credeti ca Grecia va iesi din zona euro in urmatoarele 12 luni?" si "Care sunt anticipatiile referitoare la cursul euro/leu in urmatoarele 6 luni si, respectiv, 12 luni?".

In ceea ce priveste iesirea Greciei din zona euro, 32% dintre participantii la sondaj au raspuns afirmativ, 52% au raspuns "nu", iar 16% "nu stiu", rezultate similare cu cele inregistrate in luna anterioara.

Referitor la cursul de schimb euro/leu, media anticipatiilor pentru 6 luni este 4,6730, iar pentru 12 luni de 4,6513.

CFA Romania a lansat in luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar prticipantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Administrat de CFA Institute, programul CFA este unul postuniversitar care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managentului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri