Presedintele Comisiei de buget a Camerei, Eugenia Barna, a declarat vineri, dupa intalnirea cu delegatia FMI, BM si CE, ca opiniile acestora nu sunt favorabile introducerii cotei reduse de TVA pentru alimentele de baza, fiind mai degraba agreata ideea unor subventii pentru agricultori.
Dupa intalnirea cu misiunea de experti internationali, Barna a fost intrebata de jurnalisti care a fost pozitia oficialilor fata de masura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza, transmite Mediafax.

"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi sa existe subventii pentru producatorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii si, pana la momentul noiembrie, cand vom avea proiectul de buget, putem sa vedem ce anume putem face in domeniul fiscalitatii", a precizat presedintele Comisiei de buget, mentinand faptul ca discutiile vor fi reluate la momentul realizarii proiectului de buget pe 2013.

In ceea ce priveste impozitul regresiv pentru salarii, presedintele Comisiei de buget a precizat ca trebuie realizata o nota de fundamentare foarte clara, pentru ca orice procent de scadere trebuie luat de altundeva si atunci fie sunt reduse cheltuielile pentru investitii, fie sunt reduse alte cheltuieli.

De asemenea, Barna a sustinut ca oficialii FMI sunt de acord in principiu cu plata TVA la incasarea facturii, care sa fie aplicata pentru IMM-uri in cazul afacerilor de pana in 500.000 de euro.

"Dansii sunt de acord cu ideea in general, iar pragul si categoriile de intreprinzatori care vor intra in aceasta masura il vom stabili ulterior", a afirmat Barna.

Barna a mentionat ca oficialii institutiilor internationale care fac parte din delegatia venita la Bucuresti si-au exprimat ingrijorarea fata de climatul politic, insa au admis faptul ca Romania si-a respectat toate angajamentele.

"Sunt ingrijorati de faptul ca in acest moment exista probleme politice, este necesar sa avem o stabilitate. Din punct de vedere economic, pot spune ca sunt multumiti, concluziile ne arata faptul ca Romania si-a indeplinit pana in acest moment toate angajamentele asumate, cheltuielile se incadreaza in tintele bugetare stabilite, insa pentru tara noastra este foarte important ca in perioada urmatoare sa fim foarte atenti cum cheltuim banii, mai ales ca anul acesta sunt alegeri parlamentare, cheltuielile nu trebuie sa fie populiste, ci sa asigure o stabilitate economica", a explicat Barna.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma in luna iulie ca bugetul pentru 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.

Premierul Victor Ponta anunta in luna mai ca Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzand cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, sistem care ar urma sã fie introdus de la 1 ianuarie 2013 daca USL va castiga alegerile din toamna.

Guvernul a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara.

Expertii FMI aflati la Bucuresti au parcurs si cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o crestere economica de 2,5%, sensibil mai jos fata de estimarea anterioara a Comisiei Nationale de Prognoza, de 3,1%, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu institutia financiara.

Pentru masurile propuse trebuie facute studii de impact


Eugenia Barna a mai declarat ca pentru masurile economice propuse de Guvern oficialilor FMI trebuie realizate "studii de impact" pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.

"Cei de la FMI si Comisia Europeana sunt foarte deschisi la propunerile pe care le are si Guvernul si in aceeasi masura si o serie de parlamentari, insa trebuie facute studii de impact, adica sa vedem toate aceste masuri, cand vom construi bugetul daca sunt sustenabile sau nu. Dansii nu au nimic impotriva ideii respective, dar trebuie facute studii si calcule (...) Nu sunt impotriva acestor masuri, ci sunt foarte deschisi la orice propunere", a declarat Barna pentru Mediafax, facand referire la reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, plata TVA la incasare si impozitarea regresiva a veniturilor.

"Nu s-a aprobat deocamdata nimic, deocamdata se discuta toate propunerile Guvernului si decizia va fi luata in toamna", a mai precizat presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor.

Barna a mai precizat ca oficialii FMI si CE au constatat o executie bugetara buna in primele 6 luni ale acestui an, Guvernul aflandu-se in parametrii stabiliti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri