Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI, potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI, scrie Mediafax.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara", conform unui document.

Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.

"Nu vom efectua cofinantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.

Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor locale pentru a nu periclita atingerea tintelor de deficit bugetar din acest an.

Tinta de deficit bugetar in acest an este de 2,2% din PIB pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

In bugetul pe 2012 erau prevazute venituri aferente absorbtiei fondurilor UE nerambursabile de 12,53 miliarde lei si cheltuieli de 11,64 miliarde lei, iar in rectificarea bugetara sunt prevazute venituri de 10,67 miliarde lei si cheltuieli de 10,86 miliarde lei, rezultand un deficit de 200 milioane de lei.

La mijlocul anului, Romania achitase la bugetul UE 824,8 milioane euro, dintr-un program anual de 1,42 miliarde euro. Suma platita reprezinta mai mult decat absobtia fondurilor structurale si de coeziune.

Dintr-un program anual de 3,78 miliarde euro privind absobtia de fonduri structurale si de coeziune, Romania a absorbit in primele sase luni circa 713 milioane euro, respectiv putin peste 18% din total.

Datele Consiliului Fiscal releva o performanta mult mai buna pe alte segmente. In cazul fondurilor pentru dezvoltare rurala si pescuit, sumele atrase in primele sase luni au totalizat 665 milioane euro, reprezentand 45,2% din programul pe 2012, de 1,46 miliarde euro. O situatie mult peste estimari s-a inregistrat la Fondul European pentru Garantare Agricola, unde incasarile au insumat 910,7 milioane euro, cu 63% mai mult decat programul pe intregul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri