Premierul Victor Ponta a declarat ca a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, in opinia sa, a fost un buget construit pe o filosofie "antisociala" si a subliniat ca fondurile alocate initial "in scop politic" pentru piscine si partii au fost redistribuite, scrie Mediafax.
"Am preluat in mai un buget deja aprobat, un buget aprobat de vechea majoritate parlamentara si de vechiul Guvern, un buget construit pe o alta filozofie, o filozofie nu numai de austeritate, dar si o filozofie pe care nu ma feresc sa o denumesc antisociala", a declarat Ponta.

Potrivit premierului, multe institutii si domenii importante aveau asigurata finantarea doar pana in toamna.

"Probabil ca cei care s-au aflat la guvernare in decembrie anul trecut s-au gandit ca sa ajunga ei in toamna si dupa aceea vor mai vedea. N-au ajuns in toamna, am ajuns noi cu acest buget si a trebuit sa facem realocarile necesare, sa luam din zone pe care le-am criticat nu doar fiind in opozitie, ci pentru ca erau de criticat, sa luam sumele alocate pentru tot felul de proiecte strict politice si total neinspirate, ca sa nu zic mai mult. Piscinele pe la sate, partiile de schi in zone unde nu ninge, foarte multe alte zone unde se risipeau sau se canalizau in mod direct, in scop politic, banii publici", a afirmat primul-ministru.

De asemenea, el a spus ca a tinut cont de obligatiile asumate incepand cu prima zi de guvernare, anume reintregirea salariilor si returnarea catre pensionari a banilor opriti ilegal.

"In primul rand, cele doua obligatii fundamentale, asumate din prima zi de guvernare a guvernului pe care-l conduc si anume reintregirea salariilor bugetarilor, salarii taiate in 2010 de catre presedintele Basescu si Guvernul Boc si restituirea acelor parti din pensii incasate in mod ilegal. Aceste doua obligatii asumate au figurat pe primul loc in efortul nostru bugetar si, cu ocazia rectificarii de astazi, am asigurat, se stie bine, banii pentru salarii - erau deja, de la momentul initial al intelegerii pe care am avut-o cu FMI. Ne lipseau, la acel moment, sumele pana la sfarsitul anului pentru rambursarea pensiilor. Astazi le avem in buget, deci pot sa asigur 100% ca cele doua obligatii fundamentale asumate de guvern sunt indeplinite", a spus premierul.

Victor Ponta a precizat ca rectificarea bugetara respecta obligatiile asumate de Guvern in discutiile cu institutiile financiare internationale.

"Astazi am aprobat rectificarea bugetara pornind de la obligatia absoluta pe care guvernul pe care eu il conduc si-a asumat-o, aceea de a ramane si de a pastra tara noastra intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta in totalitate acordurile si obligatiile pe care Romania si le-a asumat in relatiile cu creditori nostri internationali, adica cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Deci, tot ceea ce am adoptat astazi se incadreaza in cifrele macroeconomice referitoare la deficit, la reforme structurale pe care le-am stabilit cu Fondul Monetar si Comisia Europeana si, evident, asta a implicat si restrictii", a spus Ponta.

Premierul a anuntat miercuri ca Guvernul va aloca autoritatilor locale, la rectificarea bugetara, 500 milioane lei pentru plata arieratelor catre firme si 100 milioane lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii, inca 100 de milioane lei urmand a fi acordate pentru plata insotitorilor persoanelor cu dizabilitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri