BCR a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru acest an, la doar 0,7% din PIB, in timp ce pentru anul viitor analistii si-au mai temperat optimismul si asteapta un avans al PIB de 1,9%, potrivit raportului transmis de banca.
"Revenirea economica modesta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu. 2012 va aduce Romaniei cea mai severa seceta din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra cresterii economice si inflatiei. Pe langa aceasta, mediul extern ramane unul advers iar increderea agentilor economici si a consumatorilor din zona euro nu prezinta semne de redresare", a declarat Eugen Sinca, analist BCR in echipa de cercetare macro si titluri cu venit fix.

Analistii BCR care au realizat raportul "Romania: In viteza intai" au explicat ca aproximativ 50% din exporturile tarii au ca destinatie zona euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari.

"Avand in vedere toate acestea, estimam o crestere economica de 0,7% in 2012 si 1,9% in 2013, in scadere fata de estimarile anterioare. Performanta sub asteptari in domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie imbunatatita rapid, in caz contrar Romania riscand o perioada prelungita de crestere economica sub potential", a adaugat Eugen Sinca.

In ceea ce priveste inflatia, BCR estimeaza pentru finele anului 2012 o rata anuala a inflatiei de 4%, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor produselor agroalimentare atat pe plan intern cat si extern precum si majorarea unor preturi administrate sunt principalii factori inflationisti din perioada imediat urmatoare.

Totodata, analistii bancii nu exclud iesirea temporara a inflatiei din tinta BNR in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor. "Prin urmare, consideram ca BNR este mai dispusa in prezent sa favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflationiste", a spus Eugen Sinca.

De asemenea, dobanzile din piata interbancara se vor mentine la niveluri mai ridicate pana la finele anului. O noua emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante pe pietele externe in aceasta toamna ar putea contrabalansa, intr-o anumita masura, tendinta de crestere a randamentelor titlurilor de stat in lei pe piata interna si ar putea ajuta leul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri