Tarile din zona euro lovite de criza incep sa devina mai competitive, potrivit unui studiu german. Costurile cu salariile sunt in scadere, economii isi reduc dezechilibrele, iar reformele dureroase par sa dea roade, scrie Der Spiegel.
Studiul Asociatiei Germane a Camerelor de Comert si Industrie a aratat ca tarile lovite de criza devin mai competitive tinand cont de doi indicatori cheie.

Primul este costul cu forta de munca, care a scazut semnificativ in Grecia, Irlanda si Spania. In Grecia, acest indicator a coborat puternic din 2010, cu 15%.

De asemenea, deficitele comerciale din aceste tari se comprima. In Grecia deficitul de cont curent s-a redus cu 54% intre 2008 si 2011, iar exporturile au revenit la nivelul din 2007, cu toate ca de atunci economia elena s-a contractat cu 27%.

"In ultimii ani au venit foarte putine vesti bune dinspre Europa de Sud. Dar studiul german confera o raza de speranta, sugerand ca tarile lovite de criza ar putea in cele din urma sa se insanatoseasca", scrie Der Spiegel.

Pe langa Grecia, Spania si Portugalia si-au redus deficitele de cont curent cu 50%, respectiv 40%, in perioada 2008-2011.

Totodata, Italia a reusit sa isi reduca deficitul comercial la aproape zero in prima jumatate a acestui an, ca urmare a exporturilor in crestere.

Expertii considera ca, dupa aceste cifre, economiile afectate puternic de criza din Europa s-au restructurat mult mai mult decat se credea.

"Zona euro si-a facut cea mai mare parte din reformele structurale", a spus Folker Hellmeyer, economist sef la Bremer Landesbank, pentru Financial Times Germania.

Asociatia Germana a Camerelor de Comert si Industrie crede ca eforturile de a face tarile din zona euro mai competitive vor incepe sa dea cu adevarat roade din 2013. Astfel, institutia se asteapta la o crestere de 0,7% din PIB anul viitor, fata de o contractie de 0,2% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri