Guvernul mentioneaza in scrisoarea de intentie pe care o va trimite Fondului Monetar International (FMI) ca se va abtine de la introducerea legii falimentului personal, pentru a evita hazardul moral si a pastra disciplina creditarii, potrivit documentului publicat de Hotnews.ro.
- Banca punte va fi in cele din urma pusa pe picioare in Romania, termenul dat de FMI fiind inceputul lunii octombrie, dupa cum se arata in draftul scrisorii de intentie, iar institutia condusa de Mugur Isarescu va pune la punct in perioada urmatoare planuri de urgenta detaliate pentru situatiile care ar putea interveni, potrivit Hotnews.ro.

- Scrisoarea precizeaza ca sectorul bancar romanesc isi mentine la cote bune rezervele de capital, dar continua sa fie vulnerabil la efectele secundare ale crizei din zona euro, in timp ce cresterea creditarii companiilor a ramas modesta si chiar s-a redus in cazul companiilor.

- Toate contractele de pe piata nereglementata a gazelor vor fi tranzactionate pe bursa OPCOM. Aceasta bursa va incepe testarea unei platforme pe gaze in luna decembrie, urmand ca tranzactionarile efective sa demareze in martie 2013. Din momentul in care platforma pe gaze va fi in functiune, toate contractele bilaterale de pe piata nereglementata vor fi trazactionate prin OPCOM

- Variantele complete ale calendarelor privind liberalizarea preturilor la energia electrica si gaze naturale vor fi publicate in cursul lunii septembrie. Eliminarea treptata a preturilor reglementate la energia electrica sa inceapa in luna septembrie, iar la gaze naturale in decembrie 2012

Ce companii de stat vor fi privatizate in 2012 si 2013?


Conform scrisorii catre FMI, Finantele au aprobat bugetele pentru o mare parte din cele 117 companii de stat si urmeaza sa finalizeze acest proces in cursul lunii septembrie.

- Transgaz: vanzarea unui pachet de 15% din actiunile companiei, iar oferta va fi lansata in octombrie 2012.
- Romgaz: oferta publica va fi lansata in luna martie 2013.
- Hidroelectrica: se vor vinde 10% din actiuni, insa dupa ce compania va iesi din insolventa.
- Nuclearelectrica: termenul de vanzare a actiunilor se amana pentru primul trimestru din 2013.
- Oltchim: compania va fi privatizata in cursul lunii septembrie.
- Tarom si CFR Marfa: vanzarea a 20% din compania aeriana si a pachetului majoritar de la societatea de transporturi pe caile ferate ramane o prioritate pentru Ministerul Transporturilor in acest an.

Cand vor fi selectati manageri privati la companiile de stat?


- Electrica Furnizare, CFR Calatori si CFR Infrastructura: pana la finele lunii septembrie.
- Hidroelectrica: dupa ce compania va iesi din insolventa.
- Romgaz, Nuclearelectrica si Transgaz: procesul va fi finalizat pana la finele anului 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri