Comisarul european Dacian Ciolos a declarat joi, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture, ca Romania ar putea sa introduca din 2014, in urma negocierii cu UE a Politicii Agricole Comune, plati directe la hectar diferentiate pe regiuni, care sa ofere o mai mare flexibilitate a finantarii, informeaza agentia Mediafax.
"Noi suntem obisnuiti, pentru ca asa a inceput sistemul acesta de la aderare, cu plati directe la hectar. Cat hectare ai, se calculeaza suma la hectar, care e aceeasi in toata Romania. Exista state membre, si Romania poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plati directe calculate la nivel regional. Deci, in anumite regiuni ai anumite conditii, poate mai nefavorabile, si daca vrei sa sustii agricultura poate ca trebuie sa dai mai mult in anumite regiuni decat in altele unde pretul de pe piata poate sa compenseze eventuale plati directe mai scazute si sa nu se simta in veniturile agricultorului. Si atunci directionezi cumva intr-o anumita perioada anumite regiuni, anumite structuri de productie, anumite sectoare", a declarat Ciolos, comisarul european pentru agricultura.

De asemenea, el a aratat ca abordarea regionala si sectoriala a agriculturii nationale, in functie de realitatile din diferite regiuni sau sectoare de productie, este prezenta in tari membre mai vechi, cum ar fi Germania, Franta, Italia si Spania, si poate fi valabila si in Romania pentru ca sunt diferente intre productia de lactate in Campia Romana si cea din Apuseni sau Carpati, intre sectoarele de legume-fructe sau cereale din diferite zone ale tarii.

"Abordarile astea cred ca e important sa existe la nivel national, pornind de la o intelegere a realitatii din Romania, atunci cand vin autoritatile din Romania sa negocieze viitorul PAC. Ca sa stii de fapt ce rezultat vrei sa obtii si cum poti sa folosesti instrumentele PAC ca sa corectezi anumite puncte slabe, sa pui in valoare anumite puncte tari si ca sa creezi noi oportunitati care nu exista in momentul de fata, dar pot fi create printr-un anumit tip de finantare care poate sa vina de la Bruxelles. Deci, cand ai abordarea aceasta si stii acasa cand vrei, poti sa vii la Bruxelles sa negociezi anumite specificitati care sa se regaseasca la PAC, dar sa raspunda la nevoile tale", a argumentat Ciolos.

Totodata, comisarul european a spus ca aceasta abordare este mai putin prezenta in noile tari membre, unde "lumea asteapta sa spuna comisarul ce sa faca sau ce sa nu faca".

"E foarte greu, pentru ca nu poate un om de la Bruxelles sa isi asume responsabilitatea asta. Dar au inceput deja sa fie gandite si in Romania, dar cred ca nu trebuie lasate doar la latitudinea ministrului Agriculturii sau Guvernului, ci trebuie o abordare gandita la nivelul intregului sector privind viitorul sectorului respectiv", a declarat Ciolos.

Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa gandeasca si o directie de dezvoltare a agriculturii cu tinte pentru urmatorii 10-15 ani.

"Trebuie stabilite niste tinte in perspectiva, in toate statele membre cu sector agricol important, ma lovesc de fiecare data de abordarea asta. Fiecare are o abordare a lor pe 10-15 ani si reforma PAC vine si schimba anumite prevederi. (...) In unele noi state membre, printre care si Romania, propunerile de la Comisie aproape ca intra prin branza, pentru ca nu sunt fixate foarte clar niste obiective", a argumentat Ciolos, aratand ca exista si o parte pozitiva a acestei realitati pentru ca exista o mai mare flexibilitate si nu inertie fata de reforma PAC propusa de Comisie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri