Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro,potrivit Mediafax.

"L-am asigurat si pe domnul Barroso si pe domnul van Rompuy (foto) ca Romania va fi parte a uniunii bancare - sigur, aici sunt de discutat modalitatile - iar argumentul principal pentru care Romania doreste sa fie parte a uniunii bancare, chiar daca nu este in zona euro, este legat de faptul ca 85% din piata banking-ului romanesc e ocupata de banci din zona Euro", a precizat seful statului.

Basescu a spus ca Romania nu poate ramane in afara structurilor de decizie atat timp cat bancile care opereaza pe teritoriul Romaniei sunt, preponderent, din zona euro.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca si optiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este ca Romania sa fie in interiorul Uniunii Bancare, argumentul fiind acelasi, respectiv preponderenta bancilor din zona euro in cadrul sistemului bancar romanesc.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bucuresti, ca proiectul uniunii bancare promovat in aceasta saptamana de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avantajeaza Romania, deoarece piata din tara noastra este acoperita in proportie de 85% de banci din zona euro.

Basescu a subliniat, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, ca Romania sustine "fara rezerve" atat proiectul uniunii bancare, cat si pe cel al mecanismului european de stabilitate, ambele fiind in avantajul tarii noastre.

"In momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, sigur, o intrare in trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare. Aici as face o mentiune, si este un comentariu personal, deocamdata: alaturi de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania. (...) Nu avem niciun motiv sa fim impotriva realizarii uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai. Romania, avand o piata dominata de banci din zona euro, cam 85% din banci sunt din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar daca este un avantaj indirect", a afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, joi, la Cotroceni, ca Romania nu are niciun motiv in acest moment sa modifice tinta de aderare la Euro in 2015 si ca ramanerea in afara zonei Euro ar fi "o drama", aratand ca este un tren pe care riscam sa nu-l mai putem prinde in viitor.

Sistemul unic de supraveghere bancara in zona euro propus miercuri de CE prevede ca statele din afara blocului monetar se pot inscrie voluntar intr-un mecanism de cooperare, iar coordonarea intre BCE si autoritatile din tarile din afara sistemului ramane in forma actuala.

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.

Statele membre din afara zonei euro care doresc sa adere la sistemul unic de supraveghere pot apela la un mecanism de "stransa cooperare". Procedura presupune ca autoritatile competente din tara respectiva sa respecte si sa implementeze directivele BCE. Statul respectiv va putea apoi sa participe la dezbaterile din Consiliul de supraveghere al BCE si va avea acces la sistemul unic de supraveghere.

"Potrivit Tratatului, BCE nu isi poate exercita prerogativele in afara zonei euro. In consecinta, statele membre din afara zonei euro nu pot face parte in totalitate din mecanismul unic de supraveghere. Cu toate cestea, statele din afara zonei euro pot notifica BCE ca au intentia sa se alature mecanismului prin angajarea intr-o stransa cooperare intre autoritatile nationale competente si BCE. In acest scop, statele vor fi nevoite sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca autoritatile nationale competente vor respecta si implementa directivele respective ale BCE. Dupa indeplinirea tuturor conditiilor de intrare in stransa cooperare, BCE va lua decizia stabilirii stransei cooperari, iar statul respectiv din afara zonei euro va putea lua parte la deliberarile din consiliul de supraveghere, obtinand astfel accesul la toate informatiile disponibile in interiorul mecanismului unic de supraveghere", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Pentru statele care nu fac parte din zona euro si nu adera voluntar la sistemul unic de supraveghere, relatiile si procedurile existente de coordonare vor fi mentinute in forma actuala in privinta bancilor care activeaza atat in zona euro, cat si in afara ei.

Potrivit recomandarilor CE, sistemul unic de supraveghere ar trebui sa fie aprobat de Consiliul European si Parlamentul European pana la sfarsitul anului.

In viziunea Executivului UE, prima etapa a implementarii sistemului ar avea loc la 1 ianuarie 2013, cand BCE isi va putea asuma raspunderea pentru supravegherea oricarei institutii de credit din zona euro, fiind vizate in principal bancile care au solicitat fonduri publice. De la jumatatea anului viitor, toate bancile de importanta sistemica majora din zona euro vor face obiectul supravegherii de catre BCE, iar de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6.000 de banci din zona euro vor intra sub incidenta institutiei de la Frankfurt.

In Romania, aproximativ 80% din activele sistemului bancar sunt controlate de subsidiare ale unor banci din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri