Sperantele Romaniei de a adera la spatiul Schengen in aceasta saptamana au fost zadarnicite de mai multe state membre UE, care au declarat ca ar fi prematur ca tara sa fie acceptata in zona de circulatie libera avand in vedere tensiunile politice.
O intalnire a ministrilor de Interne ai statelor membre UE la Bruxelles, in timpul careia oficialii ar fi trebuit sa voteze pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, a fost amanata dupa ce Germania, Olanda si Belgia au spus clar ca nu sunt pregatite sa sustina intrarea statului in zona de circulatie libera, scrie Financial Times.

Decizia de extindere a zonei Schengen, care necesita acceptul unanim al tuturor membrilor UE, poate fi amanata pana dupa alegerile parlamentare din Romania din decembrie, potrivit surselor diplomatice europene.

Amanarea este cea mai grava lovitura suferita de administratia de la Bucuresti, lupta pentru putere intre premier si presedinte provocand temeri pe plan international cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai Uniunii.

„Intalnirea a trebuit amanata pentru a evita ceea ce ar fi fost o situatie jenanta pentru toate partile implicate. In martie, toate cele 27 de state membre au cazut de acord sa ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei, insa a devenit limpede, in ceea ce priveste situatia politica, ca este dificil pentru cateva tari sa-i sustina intrarea.”, a declarat un diplomat UE.

Sursele au mentionat ca Germania nu s-a opus intrarii Romaniei in spatiul Schengen pana in momentul in care deterioarea statului de drept a determinat-o pe Angela Merkel sa spuna ca este „inacceptabil ca principiile fundamentale ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara a Uniunii Europene”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri