Romania, care in mod traditional nu a fost o destinatie a investitiilor spaniole, pare acum o tara deosebit de atractiva, mai ales pentru companiile agricole din regiunea Murcia, subliniaza ziarul La Economia citat de Rompres.
Tentatia fata de tarile din Europa de Est este ilustrata si de o crestere a exporturilor. Potrivit datelor Institutului de Dezvoltare a Regiunii Murcia, volumul vanzarilor catre Romania, care a fost, in 2002, de un milion de euro, a crescut de patru ori in doi ani, ajungand la 4, 2 milioane de euro.

Jos David Prez, director al Xplora Solutions, companie din Murcia care se ocupa de investigarea pietei si comert exterior, a explicat ca fertilitatea si pretul terenurilor, abundenta apei, costul scazut al mainii de lucru si faptul ca Romania va fi a doua tara care va primi cele mai multe fonduri de la Uniunea Europeana sunt avantajele pe care agricultorii spanioli le-au gasit in aceasta zona.

Consilierul pe probleme economice si comerciale de la Ambasada romana din Madrid, Constantin Ene, a evidentiat faptul ca Romania are cele mai fertile terenuri din toate tarile membre ale Uniunii, subliniind ca pot fi folosite 'pentru orice tip de produs care se preteaza unei clime temperate continentale'.

Companiile agricole care au decis sa investeasca in Romania au gasit aici un alt element atractiv, precum preturile avantajoase ale terenurilor'. Potrivit datelor furnizate de Biroul Comercial al Spaniei in Romania, se prevede 'o crestere a preturilor de peste suta la suta pentru terenurile agricole'. in pofida lipsei de modernizare, Romania este al doilea producator agricol din tarile din Est si a doua tara care va primi cele mai multe fonduri ale Uniunii.

Juan Jos Valds este un alt om de afaceri agricol din Murcia care vrea sa patrunda pe piata romana. Agricultorul a mizat pe acest viitor membru al UE /aderare prevazuta pentru 2007/ pentru mana de lucru ieftina si calificata si pentru avantajele fiscale de aici. Impozitul pe profit este de 16 la suta, repatrierea beneficiilor este libera si exista o conventie intre Spania si Romania pentru a evita dubla impozitare.

Date ale Biroului National al Camerei de Comert din Romania si ale Biroului Economic si Comercial Roman din Spania arata ca firmele cu capital spaniol sau mixt, inregistrate din 1991 pana in inauarie 2006, sunt in numar de 1.249, cu o valoare totala a capitalului in devize de 181 milioane de euro, fapt ce o plaseaza pe locul al 16-a pe lista investitorilor in Romania. Dintre companiile nationale care deja au investit in aceasta tara fac parte Acciona, Soluziona, Grupo FCC, NH Hoteles, Tatay, Enaco, Campofro, Fadesa, Grupo Losn, Mango si Zara.

Potrivit unui raport al Directiei Generale a Comertului si Investitiilor din Spania, regiunile care au investit in Romania sunt Madrid /86 la suta din total/, Catalonia /13 la suta/ si Comunitatea Valenciana /1 la suta/. in clasamentul pe sectoare, potrivit sursei, se evidentiaza: cu 51 la suta din total metalurgia, cu 21 la suta activitatile imobiliare, constructia de masini cu motor si componente reprezinta 15 la suta, industria alimentara 12 la suta, iar cea a lemnului, plutei si cosuri impletite 1 la suta. Ioan Cezar Covaci, presedinte al Uniunii Generale a Oamenilor de Afaceri Romani, asigura ca Romania "este tara europeana cu cele mai mari perspective de crestere a investitiilor, tinand cont de viitoarea sa aderare la UE, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007".

Dupa sase ani de experienta pe piata romana, Jos David Prez a marturisit ca aceasta tara are "un deficit structural de locuinte, birouri, hoteluri si centre industriale. Sectorul imobiliar incepe sa se dezvolte acum, astfel incat ne asteapta o traiectorie de opt pana la zece ani de investitii intensive", a remarcat omul de afaceri spaniol.

Intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers pentru canalul britanic Channel 4, experta in investitii imobiliare straine Amanda Lamb plaseaza Romania pe primul loc in ranking-ul alcatuit de 20 de tari cele mai tentante pentru atragerea investitiilor in sectorul imobiliar.

"Odata cu viitoarea sa aderare la UE, Romania are excelente perspective de dezvoltare economica. Experienta a demonstrat ca preturile la proprietatile imobiliare din toate tarile candidate au inregistrat o puternica crestere. in prezent, o casa la tara se poate cumpara cu doar 7.300 de euro. Sunt prevazute investitii masive in aceasta tara, unde investitorii pot avea un profit de peste 400 la suta", potrivit raportului. in aceeasi clasificare, Spania ocupa penultimul loc, cu un profit in jur de 189 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri