Reprezentantii oamenilor de afaceri avertizeaza ca blocarea de catre Comisia Europeana a decontarilor pe cinci din cele sapte programe operationale va duce la falimentarea firmelor implicate in proiectele cofinantate din fonduri UE si cer Guvernului o analiza a efectelor economice a acestui blocaj, informeaza Mediafax.
"Consideram fireasca respectarea normelor si regulamentelor Comisiei Europene (CE), dar nu putem trece cu vederea consecintele economice majore pe care le suporta mediul de afaceri romanesc si pe cale de consecinta intreaga economie cu afectarea grava a bugetului de stat (impozite si taxe pe salarii, TVA), ca urmare a oprii intempestive a derularii tuturor proiectelor aflate in executie", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In acest sens, AOAR cere Guvernului o analiza urgenta a efectelor acestei masuri asupra economiei si ca in functie de deficientele identificate si de negocierea unor corectii financiare legal prevazute in regulamentele CE sa fie identificate, aprobate si puse urgent in practica masuri care sa permita continuarea lucrarilor incepute, in special in cadrul POS Infrastrucatura, POS Mediu, POS Competitivitate.

"Sistarea lucrarilor, retragerea utilajelor si a fortei de munca avand consecinte economice ce ar trebui sa fie luate in consideratie de oficialii CE. Atragem atentia ca falimentele ce se vor inregistra la agentii economici implicati in proiectele cofinantate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes pe viitor fata a acestora pentru de acest tip de lucrari, cu consecintele economice ce pot fi anticipate. De asemenea, atragem atentia autoritatilor romane, dar si celor europene, asupra euroscepticismului in crestere generat de modul superbirocratic, in unele cazuri contradictoriu, in care este tratat mediul de afaceri in legatura cu posibilele deficiente operationale inerente in desfasurarea unor proiecte de anvergura", se mentioneaza in comunicat.

Oamenii de afaceri considera ca exista solutii comerciale si legale de adoptare a unor masuri corective legale, dar care necesita timp si clarificari, si care se pot face in paralel cu continuarea lucrarilor incepute.

"Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene sa actioneze cu fermitate in interior, prin punerea in practica a corectiilor necesare, dar sa promoveze o pozitie mai profesionista si mai ferma in negocierile cu functionarii CE. Miza economica a deblocarii derularii proiectelor cu cofinantare europeana este vitala pentru economia Romaniei in anii 2012 si 2013", afirma sursa citata.

Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport, competitivitate si resurse umane, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice. Incepand cu 1 iulie, Romania nu a mai trimis catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru aceste programe operationale, interval in care Executivul comunitar a analizat daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

In decembrie 2011, Comisia Europeana a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbtie pentru cele sapte programe operationale era la nivelul de 9,69%, insemnand fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispozitie Romaniei in exercitiul bugetar european 2007-2014.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri