Romanii pot directiona 2% din impozitul pe venit datorat bugetului catre o entitate non-profit dintr-un domeniu pe care vor sa-l sprijine.
Oricine poate decide modul in care sint cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionind aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. Astfel, apare ocazia virarii unei parti din impozitul platit bugetului de stat catre o tinta precisa. Spre o organizatie care se ocupa de un domeniu pe care platitorul de taxe il considera prioritar. Pentru a sponsoriza o anumita organizatie, pina la 15 mai, orice contribuabil poate depune un formular la Administratia Financiara. Optiunea exista inca de anul trecut, dar extrem de putini romani i-au acordat atentie.

Dezastrul de anul trecut

Suma directionata pentru sponsorizarea entitatilor non-profit la nivelul intregii tari anul trecut a fost de 4.112.508 lei (adica 1,12 milioane de euro), dintr-un potential estimat la 20 de milioane de euro. Doar 2% din numarul total de contribuabili care aveau teoretic aceasta optiune au si folosit-o. Membrii SMURD au fost campionii absoluti la acest capitol anul trecut. Populatia a redirectionat 2,8 miliarde de lei vechi, bani folositi de acest serviciu de urgenta pentru achizitionarea unei masini noi de salvare cu echipamentul necesar.

Ei au reusit sa adune acesti bani gratie unei excelente campanii de promovare si a expunerii mediatice consistente.

Nici un alt ONG n-a reusit sa se apropie de aceasta performanta. Motivele sint diverse. Multe organizatii nu sint cunoscute. Altele nu s-au mobilizat in timp util. Dar principalul factor care a facut ca sumele redirectionate sa fie infime este slaba informare a populatiei cu privire la aceasta optiune. Iar pentru acest lucru se face vinovat in primul rind Guvernul. 2005 a fost primul an in care a existat aceasta posibilitate si probabil de aceea lucrurile s-au miscat atit de greu.

Posibilitatea redirectionarii a 1% din impozit a fost facuta publica relativ tirziu si n-am mai avut timp de promovare, ne-a declarat Dana Cartas, reprezentanta a Fundatiei Salvati Copiii.

Firimituri pentru cercetare

Poate cel mai important domeniu dupa perspective si nevoia de finantare, cercetarea a primit sume ridicole din partea romanilor. Ad Astra, de exemplu, un proiect dedicat comunitatii stiintifice romanesti, orientat catre tinara generatie, a reusit sa adune 646,99 lei noi. La fel si in cazul Coneural, o organizatie formata dintr-un grup de tineri cercetatori clujeni, care au descoperit noi mecanisme de invatare pentru retele neuronale (care pot functiona si in creierul uman), care a primit suma de 423,7 lei.

E din ce in ce mai greu sa fii filantrop

Organizatiile non-profit se pling de faptul ca procedura de redirectionare e grea. Sistemul folosit de Finante nu e deloc usor. Cine vrea sa dea unui ONG procentul din impozitul catre stat trebuie sa completeze acea declaratie de venit. O singura greseala la o cifra si banii nu mai ajung la destinatie, a mai spus Cartas.

Desi anul acesta procentul a fost urcat la 2%, iar ONG-urile au luat promovarea in serios, nu este exclus ca sumele care vor ajunge la entitatile non-profit sa fie si mai mici decit anul trecut.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5050&art=12127&cHash=209998bbaa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri