Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, dar atingerea acestei tinte depinde de clarificarea situatiei Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si mentinerea angajamentelor Ford, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), potrivit Mediafax.
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an livrari la extern de 50 miliarde euro.

"Nu mi-am pierdut speranta ca vom reusi sa ajungem la nivelul anuntat. Pe datele de acum, nu avem motive sa credem ca vom ajunge la 50 miliarde euro exporturi, avand in vedere ca sunt doua capacitati de productie, Ford si Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Daca situatia Olchim se clarifica si Ford isi mentine angajamentele, putem spera sa ajungem la cele 50 miliarde euro, la sfarsitul acestui an", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR si co-presedinte al Consiliului de Export al Romaniei.

Criza a produs modificari radicale in structura de export, prin pierderea a circa 6.000 de exportatori si caderea unor ramuri importante.

Daca in 2008 primele locuri la export erau ocupate de metalurgiei, petrochimie si industria usoara, anul trecut aceste trei sectoare au cazut de pe podium.

Ionescu a aratat ca in decembrie anul trecut exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.

"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.

El a aratat ca sunt foarte multi antreprenori din randul IMM-urilor care nu se incadreaza in categoria de exportatori directi, dar sunt exportatori indirecti, recomandand bancilor sa consulte profilul de exportator, intrucat acesta este un motiv suplimentar sa sprijine acele companii.

Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.

"Daca in anii anteriori intrarii in UE strigam in fata BNR «Isarescu, nu uita, banca asta nu e a ta!», cerand demisia lui si a Consiliului de Adminitratie, de atunci ne-am apropiat comunicarea, intelegand mai bine ce poate sa faca banca. Astazi, banca centrala e principalul aliat al exporturilor, si vrem sa credem ca va fi in continuare", a afirmat Ionescu.
Anul trecut exporturile au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.

In primele sapte luni ale anului in curs exporturile au insumat 26,09 miliarde euro, in urcare cu 0,9% fata de aceeasi perioada din 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator, Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

In ceea ce priveste Ford, compania a inceput in acest an constructia modelului B-Max la Craiova, estimand pentru 2012 productia a circa 60.000 de unitati, aproape toate destinate pietelor externe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri