Coface a mentinut ratingul Romaniei la "B", clasa de risc acordata in ianuarie 2010, potrivit lui Julien Marcilly, seful Diviziei Risc de tara a Coface, potrivit Mediafax.
Cea mai bine plasata tara din Europa Centrala si de Est este Cehia, cu calificativul "A2", in scadere, urmata de Estonia, Polonia si Slovenia, cu clasa de risc "A3", iar pe ultimul loc se situeaza Serbia, cu "C".

Ratingul de tara masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara. Ratingul Coface are sapte clase de risc, respectiv "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C" si "D".

Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in acest an, in timp ce pentru Bulgaria preconizeaza un avans economic de 0,4%, Lituania de 2,5%, Polonia si Turcia de 2,8%, Slovacia de 2,9%, Letonia de 4,5%, in timp ce Ungaria va inregistra o scaderere economica de 1,6%, iar Cehia de 1,3%.

Totodata, Coface estimeaza pentru tarile din Europa emergenta un avans al economiei de 1,9%, iar pentru zona euro preconizeaza o decelerare a cresterii economice de 0,5% in acest an.

La randul sau, Katarzyna Kompowska, CEO Coface pentru Europa Centrala si de Est, a apreciat, intr-o conferinta de presa, ca guvernele tarilor trebuie sa faca reforme si planuri pentru redresare a economiei, fiind necesare proiectii pe termen lung, fara sa fie urmarite castiguri pe termen scurt.

"Riscurile au un pret si cei care ignora pretul riscurilor doar pentru profituri rapide vor plati mai scump in viitor", a spus Kompowska.

Ea a aratat ca una dintre marile probleme din Europa este data de indicatorii datoriei suverane, care se situeaza la niveluri foarte mari in tari precum Grecia (140% din PIB) si Irlanda (116% din PIB).

Pe de alta parte, in Romania indicatorul datoriei suverane este relativ scazut, putin peste media din Europa Centrala si de Est, desi a crescut puternic in ultimii ani. Daca in 2008 datoria suverana era de circa 13% din PIB, in prezent a ajuns la 35%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri