Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme in luna noiembrie, intrucat operatiunea este conditionata de avizul Comisiei Europene, iar in astfel de cazuri termenul de raspuns al Bruxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt fata de alte scheme de ajutor, potrivit Mediafax.
"In astfel de situatii, raspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, intrucat se presupune ca ai o urgenta, vrei sa tii o companie in viata. Totusi, termenul este de 30 de zile de cand se primeste notificarea", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

El a explicat ca un astfel de ajutor poate fi acordat pe o perioada de cel mult sase luni, atat sub forma de bani, cat si sub forma de garantii. La finalul celor sase luni, autoritatile trebuie sa prezinte un plan de restructurare care sa fie acceptat de Comisia Europeana, iar, in caz contrar, intreaga suma va fi rambursata, inclusiv cu dobanzi si penalitati.

"Cat de mare poate sa fie un astfel de ajutor. In principiu sunt niste bani cu care poti sa tii firma in viata timp de sase luni sase luni (...) Se ia in calcul EBIDTA de anul trecut, care probabil e negativa, plus amortizarea, plus diferenta dintre capitalul circulant de la momentul T0 si la T1 si o impart la doi (...) Am cerut niste date de la combinat, pentru a face o estimare, dar nu le-am primit pana acum. Fundamentarea pentru ajutorul de stat o va face insa Ministerul Economiei", a completat Chiritoiu.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Premierul a precizat totodata ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a precizat marti ca acordarea de garantii pentru Oltchim este inoperabila, intrucat situatia precara a combinatului chimic ar fi dus in cele din urma la plata de la buget a ratelor si dobanzilor bancare si ar fi afectat deficitul public, negociat pentru acest an cu FMI, CE si Banca Mondiala la 2,2% din PIB.

Anterior, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, pentru Gandul, ca esecul privatizarii Oltchim ar fi putut fi evitat daca ministrul de Finante, Florin Georgescu, si-ar fi asumat responsabilitatea politica in urma cu trei luni pentru acordarea unei garantii de stat pentru combinat in valoarea de 40 de milioane de euro.

In lipsa finalizarii actualului proces de privatizare, sumele necesare pentru salvarea combinatului chimic vor fi incluse direct in deficitul bugetar din acest an, calculat pe cash.

Privatizarea Oltchim reprezinta un angajament asumat de guvernul Boc in primavara anului trecut, ca raspuns la solicitarea Fondului Monetar International de a lichida societatea. In proiectul de scrisoare de intentie de la inceputul lunii mai 2011 a fost chiar mentionat faptul ca in cazul unui esec in incercarea de privatizare Guvernul va proceda la lichidarea companiei.

Ulterior, aceasta prevedere a fost eliminata din textul scrisorii pentru a nu tensiona situatia din combinat si a nu ingreuna fluxurile comerciale si financiare ale Oltchim.

Intrucat termenul de privatizare al Oltchim a fost amanat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI sa accepte o noua incercare de privatizare in urmatoarele sapte luni, avand in vedere ca in precedentul acord de finantare institutia internationala a acordat derogare pentru arierate la toate evaluarile realizate intre 2009 si 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri