Sefa Unitatii pentru Romania din DG REGIO a atentionat Guvernul ca procesul de elaborare a pozitiei Romaniei fata de viitoarea perioada de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzator, iar recomandarile CE nu sunt luate in consideratie integral, criticandu-i lipsa de viziune si strategie, scrie Mediafax.
Atentionarile au fost transmise de Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), in contextul in care la nivelul Uniunii Europene exista discutii privind bugetul rezervat statelor membre pentru perioada 2014-2020, si se regasesc in doua documente confidentiale comunicate Guvernului in lunile iulie si, respectiv, septembrie de catre Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

Oficialul Comisiei Europene arata ca este dezamagit ca procesul de elaborare a pozitiei Romaniei nu se deruleaza corespunzator, recomandarile facute de Comisie nefiind luate in consideratie in intregime. Acesta a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade.

Oficialul european a insistat ca pozitia Romaniei sa plece de la intocmirea unor strategii sectoriale, in a caror elaborare sa fie implicate directiile de politici din ministere si nu autoritatile de management, iar strategiile respective sa identifice situatia existenta in fiecare domeniu, nevoile pentru domeniile respective si sectoarele pe care se doreste sa se puna accentul in perioada viitoare de programare.

Potrivit sursei citate, Comisia nu a finalizat inca pozitia sa in privinta negocierilor cu Romania pentru viitoarea perioada de programare, desi se preconiza ca aceasta sa fie gata la inceputul lunii septembrie, dar se asteapta ca documentul sa fie definitivat la sfarsitul lunii octombrie.

Saptamana trecuta, dupa ce premierul Victor Ponta a avut o discutie la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Guvernul a anuntat ca va fi infiintat un grup de lucru pentru negocierea alocarilor destinate Romaniei in bugetul UE 2014-2020, dar ca desi decizia finala asupra bugetului va fi in Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent presedintele Traian Basescu, Executivul nu se va consulta cu Presedintia.

"La nivelul Guvernului, impreuna cu toate institutiile si beneficiind de exeprtiza din zona neguvernamentala, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale Romaniei in cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere si prioritatile absolute ale noastre, in asa fel incat sa avem o pozitie consolidata cu care sa putem negocia si sa pot negocia, ca prim-ministru, pozitia Guvernului Romaniei referitoare la acest subiect esential", a spus atunci Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca grupul de lucru va colabora cu Administratia Prezidentiala, avand in vedere ca deciziile finale asupra bugetului se iau in Consiliul European, unde participa presedintele Romaniei, premierul Ponta a raspuns ca nu va exista o astfel de colaborare.

"Nu, presedintele Romaniei nu are niciun fel de atributie constitutionala in domeniul bugetar", a aratat primul-ministru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri