Romania ar mai putea evita recesiunea in a doua jumatate a acestui an doar in cazul unei reveniri a cererii externe, cu un an agricol slab si scaderea puternica a investitiilor publice pentru a respecta tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unei analize UniCredit.
"In pofida unei cresteri sanatoase in prima jumatate a anului 2012, de 0,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, PIB-ul Romaniei s-ar putea contracta cu 0,5% in baza anualizata in trimestrul al treilea, ca urmare a unei recolte slabe si a scaderii investitiilor publice (-39% in iunie si iulie) pentru a respecta tinta de deficit bugetar. Astfel, numai o revenire a cererii externe va preveni reintrarea Romaniei in recesiune tehnica pana la sfarsitul acestui an", noteaza Gillian Edgeworth, economist sef la UniCredit Bank Londra pentru regiunea Europei de Est, Orientului Mijlociu si Africii, intr-o analiza transmisa marti banca.

UniCredit anticipeaza o crestere economica de aproximativ 0,5% pentru Romania pe ansamblul acestui an, insa cu riscuri semnificative in sens negativ.

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) ar putea reveni treptat in 2013 si 2014, la 1,3%, respectiv 1,6%, odata cu o usoara revigorare a activitatii economice din zona euro, insa dinamica economiei romanesti va ramane in continuare prea slaba pentru a permite reluarea convergentei reale fata de Europa de Vest, anticipeaza UniCredit.

Cresterea economica a Romaniei va ramane sub potential pana la sfarsitul anului 2014, trasa in jos de cererea slaba din zona euro (pentru exporturi) si de intrarile modeste de fonduri.

Deprecierea leului din ultimele 12 luni, de 5% fata de euro si 18% fata de dolar, nu reprezinta un factor pozitiv semnificativ pentru exporturi, determinate in principal de cerere.

Pe langa intrarile slabe de capital, situatie antrenata si de dezintermedierea care are loc in sectorul bancar european, Romania se pregateste pentru plati de peste 10 miliarde euro catre FMI pana la finele anului 2014 - 1 miliard de euro pana la sfarsitul acestui an, 5,3 miliarde euro in 2013, respectiv 4,9 miliarde euro in anul urmator, avertizeaza UniCredit.

In pofida consolidarii fiscale, tintele de deficit bugetar vor probabil ratate in urmatorii ani.

"Politicile publice vor avea un impact major asupra dinamicii economiei, deoarece reintregirea salariilor reduse in 2010 si restituirea banilor colectati de la pensionari vor exercita presiuni suplimentare asupra investitiilor publice si cofinantarii fondurilor UE", noteaza economistii UniCredit.

Astfel, deficitul bugetar ar putea scadea spre 3% din PIB in acest an si se va mentine peste 2% din PIB in 2013 si 2014, ratand tintele asumate, iar o corecte mai abrupta dincolo de pragul de 2% din PIB ar presupune "o imbunatatire putin probabila in zona colectarii de taxe, sau majorarea taxelor".

In acest context, pentru a evita "o consumare mai rapida a rezervelor", situate in prezent la 3,2 miliarde euro, Guvernul va fi nevoit sa accelereze emisiunile de datorie. Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea accesa din nou pietele externe pana la sfarsitul acestui an, vizand cel mai probabil finantarea cu inca 750 milioane euro prin obligatiuni in valuta, anticipeaza UniCredit.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,57 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe prin redeschiderea unei emisiuni de eurobonduri cu scadenta in 2018 si alte 2,25 miliarde dolari prin plasamente pe piata SUA.

Mai mult, MFP ar putea fi nevoit sa accelereze emisiunile de datorie in urmatorii doi ani, desi platile catre FMI nu vor fi finantate in totalitate din bani atrasi de pe pietele externe.

UniCredit estimeaza ca, pentru a finanta platile in contul datoriei catre FMI, Guvernul va utiliza 2 miliarde euro din rezerve anul viitor si alte 1,5 miliarde euro in 2014, pentru un total de 3,5 miliarde euro, aproximativ o treime din datoria scadenta in urmatorii doi ani.

UniCredit anticipeaza ca USL va ramane la putere in urma alegerilor parlamentare din decembrie, insa subliniaza divergentele din interiorul formatiunii in privinta politicii fiscale.

"In interiorul USL, opiniile privind taxele sunt foarte diferite, PSD favorizand impozitarea progresiva in timp ce PNL prefera cota unica de 16% (...) Astfel, urmatorul buget va fi primul test real pentru coalitia de guvernare", considera specialistii bancii italiene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri