Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, la Giurgiu, ca institutia pe care o conduce si-a facut datoria in ceea ce priveste fondurile europene alocate pentru programul de dezvoltare rurala, intrucat mai mult de jumatate din fonduri au fost cheltuite.
Daniel Constantin a afirmat ca pe programul dezvoltare rurala 50 la suta din fonduri au fost deja cheltuite, in conditiile in care media absorbtiei fondurilor europene la nivel national este de zece la suta, transmite corespondentul Mediafax.

"Vreau sa va spun ca, pe zona de dezvoltare rurala, din opt miliarde de euro peste patru miliarde de euro deja au fost cheltuiti, banii au ajuns la beneficiari, Comisia Europeana a si rambursat fondurile respective, deci, din acest punct de vedere, suntem un minister care cred eu ca si-a facut datoria. Daca media absorbtiei europene la nivel national este de zece la suta, iata ca pe programul dezvoltare rurala 50 la suta din fonduri sunt deja cheltuite", a spus Daniel Constantin.

Ministrul a precizat ca acest nivel al absorbtiei fondurilor europene in domeniul agriculturii nu face decat sa il bucure, pentru ca exista anumite state care doresc ca fondurile din perioada 2014-2020, care se aloca fiecarei tari membre, sa fie repartizate in functie de capacitatea de absorbtie.

"Daca se va ajunge la aceasta concluzie la finalul anului 2012, in zona de agricultura nu exista niciun fel de risc de dezangajare pe fonduri europene din partea noastra. In momentul de fata se negociaza noua Politica Agricola Comuna, dar si pachetul financiar, deci fondurile pe care Romania le va avea la dispozitie in perioada 2014-2020", a mai spus Constantin.

Ministrul s-a declarat multumit ca primarii comunelor din judet depun proiecte pentru dezvoltarea mediului rural pentru reducerea decalajelor intre mediul rural si mediul urban.

"In judetul Giurgiu 70 la suta din populatie traieste in mediul rural si mare parte isi asigura existenta din agricultura, iar lucrul acesta este extrem de important si m-am bucurat foarte mult sa constat un interes deosebit pentru dezvoltarea mediului rural in judet, pentru ca 40 de comune din cele 51 din Giurgiu au depus proiecte de dezvoltare. (...) Din lipsa fondurilor, doar proiectele din opt comune din judet au primit finantare, iar ministerul face eforturi ca fondurile care vor fi disponibilizate de la alte masuri sa mearga la masura 3.2.2 pentru ca multe comune din judet au proiecte eligibile. Acest lucru va deveni realizabil in masura in care reusim sa convenim acest lucru cu reprezentantii Comisiei Europene si, daca nu vom putea acest lucru in anul 2013, va garantez ca din 2014, pe noua programare financiara 2014-2020 fondurile de dezvoltare rurala vor fi cel putin egale cu ceea ce am avut in perioada 2007-2013, iar fondurile cu platile directe pe fermierii care primesc plata pe suprafata si celelalte forme prin Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura vor fi mult mai mari", a precizat Daniel Constantin.

Ministrii Daniel Constantin si Liviu Popa au participat, joi, la Giurgiu, la conferinta judeteana cu tema "Prioritati economice si sociale in judetul Giurgiu", o intalnire a membrilor Confederatiei Sindicale Nationale Meridian si ai Federatiei Agricultorilor Fermier cu reprezentantii deconcentratelor, sindicatelor si patronatelor din municipiul Giurgiu.

In timpul reuniunii, o galerie din sala Centrului Cultural "Ion Vinea" din Giurgiu s-a prabusit cu draperiile, cand vorbea ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In urma incidentului nu au existat victime.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri