Romania a avut anul trecut cel mai ridicat procentaj din UE al persoanelor ocupate in sectorul agricol, de 29%, iar la servicii s-a situat pe ultima pozitie, cu 43%, in timp ce in privinta angajatilor calificati care lucreaza manual ocupa primul loc in spatiul comunitar, cu 49,3%.
Media UE a persoanelor ocupate in agricultura a fost anul trecut de 5%, iar pentru servicii de aproape 70%, potrivit celui mai recent sondaj privind piata muncii al Eurostat, potrivit Mediafax.

Situatia la nivelul UE inregistreza diferente mari intre statele membre in functie de procentajul de angajati (inclusiv persoane care lucreaza pe cont propriu) din diferite sectoarele economice, noteaza biroul de statistica al Comisiei Europene.

In agricultura, Romania se afla pe prima pozitie la nivel european, cu 28,6% din angajati ocupati in acest sector, fiind urmata de Polonia cu 13% si Grecia cu 12%. Cel mai redus procentaj al angajatilor din agricultura, de sub 2%, este inregistrat in Marea Britanie, Germania, Belgia, Malta si Luxembourg.

Romania ocupa ultimul loc la angajatii din servicii, cu 43%, fata de maximul de 83% in Luxemburg si media UE de 69,8%.

In sectorul serviciilor destinate pietei, Romania are cel mai redus procentaj de angajati, de 26,3%. Pe penultimul loc se afla Polonia, cu 34%, iar pe prima pozitie Irlanda si Cipru cu cate 45%. Serviciile destinate pietei includ comertul, transporturile, domeniul hotelier si alimentar, comunicatiile, finantele si asigurarile, sectorul imobiliar, activitatile stiintifice si tehnice, activitatile administrative si de suport.

La servicii care nu vizeaza direct piata, Romania ocupa, de asemenea, ultima pozitie in UE, cu 16,3%. Penultima pozitie este ocupata de Bulgaria, cu 22%, in timp ce primele locuri apartin Luxemburgului, cu 42%, respectiv Danemarcei si Olandei, cu cate 38%. Aceasta categorie de servicii include: administratia publica, educatie, sanatate, arta si petrecerea timpului liber, activitati de angajator ale unor gopspodarii si alte activitati.

In industrie, procentajele angajatilor variaza de la 13% in Luxemburg si 17% in Olanda, la 38% in Cehia si 37% in Slovacia. Media la nivel european este 25,2%.

Romania are un procentaj al angajatilor ocupati in industrie (inclusiv constructii) de 28,8%, aproape egal cu nivelul de 28,6% din agricultura.

Aproape jumatate, 49,3%, din angajatii din Romania sunt calificati si lucreaza manual (precum operatori de utilaje industriale sau practicanti ai unor meserii), cel mai ridicat nivel si dublu fata de media UE de 24,4%. Romania este urmata de Polonia, cu 37,2%, in timp ce la polul opus se afla Marea Britanie, cu 15,1%, si Luxembourg, cu 15,4%.

Angajatii calificati care nu lucreaza manual (precum oficiali de rang inalt, manageri si tehnicieni) constituie cea mai larga categorie ocupationala din UE, cu 39,4% din totalul angajatilor. Luxemburg se situeaza pe primul loc, cu 56,4%, iar Romania pe ultimul, cu 23,1%, urmata de Bulgaria, cu 29,9%.

Romania se afla pe ultimul loc in UE si la procentajul angajatilor cu calificare redusa dar care nu lucreaza manual (functionari, servicii, angajati din retail), cu 17,1%, din total. Grecia are cel mai ridicat procentaj de astfel de angajati, 32,1%, fata de media UE de 27,1%.

Ocupatiile elementare (care presupun activitati simple, efectuate manual si deseori cu efort fizic) inregistreaza o medie de 9,4% in UE, in timp ce in Romania se situeaza la 10,6%. Maximul, 17,4% este inregistrat in Cipru, iar minimul, de 5%, in Suedia.

Un procentaj covarsitor, de 71,3% din persoanele care lucreaza pe cont propriu in Romania sunt ocupate in agricultura, maxim in UE, unde media este de 17,5%. In industrie lucreaza 12,4% din aceasta categorie de angajati, iar in sectorul serviciilor 16,3%.

Din cauza ponderii foarte ridicate a sectorului agricol, doar 5,8% dintre romanii care lucreaza pe cont propriu au si alti angajati, fata de media UE de 28,9%. Maximul in spatiul comunitar este consemnat de Estonia, cu 46,3%.

Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat de obicei anul trecut in medie 41 de ore pe saptamana, peste media europeana de 40,4 ore. Barbatii au lucrat in medie de obicei cate 41,2 ore pe saptamana, iar femeile 40,7 ore.

Cea mai lunga saptamana de lucru pentru angajatii cu norma intreaga a fost inregistrata in Marea Britanie - 42,2 ore, urmata de Austria - 41,8 ore, Cipru si Portugalia - ambele 41,1 ore. Angajatii din Danemarca au lucrat cel mai putin pe saptamana din UE, 37,7 ore, urmati de cei din Irlanda - 38,4 ore, Italia - 38,8 ore si Olanda - 39 ore.

In toate statele membre, barbatii au avut un program mai lung decat femeile.

Romania are cel mai redus procentaj din UE al angajatilor cu contract pe durata limitata, de numai 2%, urmata de Lituania, cu 3%, Bulgaria si Estonia, ambele cu 4%. Pe primul loc in UE la angajati cu contract pe perioada determinata se afla Polonia, cu 27%, Spania, cu 25% si Portugalia, cu 22%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri