Japonia si Statele Unite trec deja printr-o criza demografica, iar analistii estimeaza ca urmatoarea panica ar putea fi generata tocmai de aceasta problema acuta din Japonia. Romania, insa, nu are o situatie mai confortabila, fiind in pragul unui colaps similar. Economistii avertizeaza ca in scurt timp am putea sa imploram strainii sa vina sa munceasca la noi in tara.
Dupa cum relateaza The Atlantic, urmatoarea panica cu privire la increderea in perspectivele de crestere a economiei globale ar putea sa vina din Japonia si nu din cauza sistemului bancar sau a datoriilor suverane, ci ca urmare a unei catastrofe demografice.

Oricum, problemele demografice ale Japoniei sunt binecunoscute dar directia in care merge economia statului nipon nu pare sa se schimbe. Jumatate din bugetul anual al Japoniei se duce la plata pensiilor si dobanzilor, scrie The Atlantic.

"Pe masura ce Guvernul cheltuieste din ce in ce mai mult sa sustina populatia imbatranita, cetatenii care fac economii sunt dispusi sa finanteze datoria publica in continua crestere", arata analiza The Atlantic.

"Situatia Japoniei este acuta, pentru ca are o problema serioasa in ceea ce priveste imbatranirea populatiei, iar rata imigratiei este redusa. Toate acestea fac ca perspectivele economice sa fie slabe", apreciaza analistul economic Aurelian Dochia.

In Japonia, spre exemplu, are mai mult sens pentru investitorii niponi sa caute sa isi investeasca economiile in tari unde populatia este inca tanara si in crestere, pentru ca acolo ranamentele sunt mai mari.

"Aceste natiuni ar trebui sa fie capabile sa ramburseze aceste imprumuturi (investitiile cetatenilor japonezi - n.r.) cand vor fi bogate si mai batrane, asigurand astfel unele fonduri necesare sa asigure plata obligatiilor si pensiilor japonezilor", potrivit The Atlantic.

Aceasta este strategia adoptata in ultimele decenii de Singapore si Norvegia.

De asemenea, Statele Unite au aceeasi problema demografica, dar la o scara inca redusa, dupa cum mentioneaza analistul Aurelian Dochia, pentru ca rata de imigratie este inca rezonabila in SUA.

Statele Unite se confrunta cu celebra problema a "baby boomers". Dupa al doilea razboi mondial, nasterile au explodat peste tot in lume, iar pana in 1964 persoanele nascute dupa razboi reprezentau 41% din populatia SUA. Practic, acest spor al populatiei a propulsat economia americana, dar este o arma cu doua taisuri.

Aceasta generatie genereaza acum o presiune imensa pe buget si pe asigurarile sociale si de sanatate, avand in vedere ca nu mai sunt suficiente persoane in campul muncii care sa compenseze prin contributiile proprii necesarul de finantare pentru pensiile"baby boomers", relateaza The Economist.

Romania sta pe marginea unei crize demografice

La fel ca Japonia si Statele Unite, Romania este in pragul unei crize demografice, iar situatia pare sa fie neglijata de fiecare guvern care s-a succedat in ultimul deceniu.

"Romania este printre tarile din Europa cu o situatie foarte dificila in ceea ce priveste demografia, avand in vedere ca numarul de persoane apte de munca este in scadere", a spus, pentru wall-street.ro, analistul Aurelian Dochia.

El precizeaza totodata ca estimarile pentru deceniile viitoare sunt sumbre, existand perspectiva ca populatia Romaniei sa coboare la 15 milioane de locuitori.

"Romania are deja o problema demografica serioasa si nu cred ca situatia se va imbunatati prea curand. Solutia ar fi stimularea natalitatii, dar aceasta nu pare sa dea prea multe rezultate", completeaza Dochia.

Totodata, este nevoie de o strategie nationala si de politici care sa treaca peste acordarea de alocatii pentru copii.

"Totusi, nici asa nu sunt sigur ca aceasta situatie poate fi remediata. Este posibil ca la un moment dat sa fim pusi in situatia de a stimula imigrarea, cu consecintele de rigioare in plan social", a conchis Dochia.

Sa devenim investitori!

Vi se pare paradoxala situatia gospodinelor japoneze care investesc constant in titluri de stat, ajutand astfel Guvernul sa finanteze datoria publica enorma a tarii? Este foarte posibil ca si in Romania sa fim nevoiti sa facem acest lucru foarte curand si chiar daca nu vom finanta datoria publica a statului ar trebui sa ne gandim cum sa ne rotunjim veniturile.

Economistul Adian Mitroi avertizeaza, de asemenea, ca generatia de baby boomers de la noi va suferi foarte curand o reducere a nivelului de trai, efect amplificat si de faptul ca Romania are un deficit cronic de infrastructura, care nu favorizeaza mobilitatea sociala.

Ca urmare, solutia pentru baby boomers este "contructia de portofolii individuale cu expunere pe valute, sectoare si industrii in expansiune din diferite colturi ale lumii".

"Trebuie sa devenim toti investitori si sa ne asumam mai mult risc, daca vrem sa avem un venit decent in viitor", subliniaza Mitroi.

1. Credeti ca Romania se va confrunta cu o criza demografica?

2. Credeti ca autoritatile fac vreun efort pentru a evita un astfel de scenariu?




Sursa foto: Freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri