Investitiile straine directe au urcat cu 55% in primele opt luni din an, pentru prima data de la inceputul crizei financiare. Aparent cresterea pare sa fie un semnal pozitiv cu privire la atractivitatea economiei romanesti, dar economistii sunt suspiciosi. Credeti ca investitorii straini redevin interesati de Romania?
Investitiile straine directe atrase de Romania au totalizat in primele opt luni 941 milioane de euro, in urcare cu 55% fata de perioada similara a anului trecut.

Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 140 milioane euro, iar creditele intra-grup 801 milioane euro, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Mediafax.

Cum vad economistii aceste cifre?

Potrivit economistului Florin Citu, cel mai probabil aceasta crestere la opt luni se bazeaza pe creditul operational, avand in vedere ca raportul estimeaza creditele intra-grup la 801 milioane euro, ceea ce inseamna ca firmele din Romania au apelat la finantare din strainatate.

"Acesta este efectul finantarii in euro si este vorba cel mai probabil de banci si IFN-uri", a precizat Citu, pentru wall-street.ro.

Totodata, economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, este sceptic ca aceasta revenire a investitiilor straine directe ar fi sustenabila si corecta, pentru ca "aceste cifre se ajusteaza frecvent".

"Cand se vor anunta cifrele revizuite, poza ar putea sa nu mai arate bine", a spus Muscalu.

Mai mult, el crede ca nu este relevant nici sa comparam nivelul fluxurilor de capital din primele opt luni din acest an cu cel similar din 2011, pentru ca astfel cresterea este influentata de efectul de baza.

"Este greu de crezut ca in actualul context economic s-a schimbat ceva atat de dramatic incat sa vedem o crestere a investitiilor straine", a conchis economistul ING.

Avem sanse ca trendul descendent sa fie intrerupt in 2012?

Dupa cum se observa in graficul de mai jos, 2008 a reprezentat apogeul in ceea ce priveste investitiile straine, cu aproape 9,5 miliarde euro. Odata cu adancirea crizei financiare, investitiile straine directe au intrat in picaj, pentru ca anul trecut sa fie atins un minim de circa 1,8 miliarde euro.





Pentru acest an, analistii mizau initial pe o revenire sau cel putin o stabilizare a fluxurilor de capital strain. Totusi, dupa cum arata ultime prognoze, 2012 va fi un an de scadere.

Potrivit lui Florin Citu, Romania va depasi nivelul de 1 miliard euro in ceea ce priveste investitiile straine directe, dar probabil nu cu foarte mult.

De asemenea, prognoza ING Bank pentru sfarsitul anului este de 1,5 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta o scadere de aproximativ 17% fata de anul trecut.

1. Credeti ca Romania redevine interesanta pentru investitorii straini?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri