Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca partea romana si-a propus sa aiba acces la Uniunea bancara si acest lucru a fost reusit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el mentionand si ca a fost stabilit ca Zona euro va avea un buget propriu.
"Aici as face, de asemenea, o precizare care este de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, si anume sa avem acces la Uniunea Bancara, s-a intamplat prin concluziile de astazi (vineri n.r.). Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile care au ramas definitive. In interiorul Uniunii Bancare, pana la urma problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din statele non-euro care opteaza sa faca parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", a spus Basescu (foto), citat de Mediafax.

El a spus ca mecanismul iti creeaza drepturi, dar si obligatii si in negocierile care vor avea loc pana la Consiliul European din decembrie.

"Reprezentantii nostri de la BNR si MFP vor trebui sa valorifice punctul nostru de vedere in reglementarile care se construiesc si care vor fi adoptate pana la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele si reglementarile de functionare a Mecanismului vor fi finalizate si adoptate pana la 31 decembrie 2012 sau pana la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizati termeni diferiti, cert este ca de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari si ele nu vor ocoli niciun fel de banca, nici banca mare, nici mai mica", a spus presedintele.

El a mentionat ca oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor.

"Sigur, va functiona sistemul subsidiaritatii si autoritatile nationale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care si le asuma BCE. Dar oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor, sarind peste autoritatea de reglementare, care este in cazul nostru BNR. BNR este membru a Autoritatii Bancare Europene", a spus seful statului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri