Datoriile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) fata de constructorii de drumuri, de 1,3 miliarde lei in total, vor fi esalonate la plata in baza unui calendar care urmeaza sa fie stabilit, Guvernul neputand aloca in acest an decat aproximativ 200 milioane lei, transmite Mediafax.
Reprezentanti ai mai multor firme de constructii au venit, luni, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre finantarea lucrarilor de infrastructura rutiera, dupa ce Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua si contracta lucrari fara acoperire in buget.

La intalnire au participat atat ministrul Transporturilor, cat si conducerea CNADNR.

La finalul discutiilor, premierul a aratat ca CNADNR inregistreaza in prezent datorii de 779 milioane lei fata de constructorii de drumuri, la care se adauga lucrari care urmeaza sa fie facturate, totalul urmand sa ajunga astfel la 1,3 miliarde lei. Toate aceste datorii vor fi esalonate la plata, deoarece Guvernul nu poate achita in acest an, la rectificare, decat aproximativ 200 milioane lei.

"Probabil ca solutia este de plata in functie de vechime a datoriilor", a spus Ponta.

Ponta a tinut sa precizeze ca aceste lucrari au fost angajate de fostele guverne fara insa ca finantarea sa fie asigurata in bugetul de stat.

La intalnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai companiilor Astaldi, FCC, Max Boegl, Pa&Co, Impresa Pizzaroti, Strabag, Straco Group, Euroconstruct, premierul spunand ca Astaldi are cea mai mare datorie de recuperat de la stat, respectiv de 230 milioane lei pemtru lucrari facturate la Autostrada Bucuresti-Constanta.

Ponta a mai precizat ca in aceasta saptamana va fi organizata si o videconferinta cu prefectii pe tema lucrarilor de deszapezire in perioada de iarna, el precizand ca licitatiile multianuale privind firmele care se vor ocupa de aceste lucrari au fost "mostenite" de la guvernarea precedenta.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua si contracta lucrari fara acoperire in buget si va initia discutii cu principalii constructori de drumuri, pentru a-i asigura ca lucrarile deja efectuate vor fi platite, dar si pentru a cere un raport mai bun calitate-pret.

"In acest moment, CNADNR are deja lucrari efectuate, dar pentru care nu are bani, de peste 600 milioane lei, asa incat saptamana viitoare voi avea eu insumi, impreuna cu ministrii Transporturilor si Finantelor, o intalnire cu principalii constructori - majoritatea companii europene, dar sunt si companii romanesti - pentru a-i asigura pe toti ca lucrarile care s-au efectuat vor fi platite, insa ca in viitor trebuie sa gasim un alt sistem prin care pretul si calitatea lucrarilor de infrastructura sa se schimbe in bine, iar atunci se va schimba in bine si modul in care statul plateste", a spus Ponta.

Una dintre variantele Executivului este ca CNADNR sa fie transformata in agentie, denumita Agentia Nationala de Infrastructura Rutiera, iar datoriile institutiei sa nu mai fie achitate din veniturile proprii, ci din bugetul de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri