Premierul Victor Ponta afirma ca stie "care sunt pasii" ce trebuie facuti in cazul presuspendarii unor programe europene, el sustinand ca exista posibilitatea ca banii care se pierd la acele programe "sa fie realocati in anvelopa Romaniei pentru programele de succes".
Intrebat, joi, la Carei, unde a asistat la manifestarile de Ziua Armatei, despre presuspendarea unor programe europene, premierul Victor Ponta a spus ca nu a fost informat despre acest lucru in mod oficial.

"Oficial, nu am fost informat, stiu despre ce este vorba si stiu care sunt pasii pe care ii avem de facut, incepand cu POSDRU si celelalte programe operationale. Acestea se afla in blocaj din primavara anului 2012, pentru ca e vorba de auditurile din 2009-2011. Erau doua lucruri de facut - sa luam masuri de organizare a Autoritatii de Management si partea mai dureroasa e sa acceptam niste corectii financiare. O sa platim noi acum ce s-a facut rau atunci, dar important este sa deblocam toate programele. Avem avantajul negocierilor din aceasta vara si din aceasta toamna... Comisia Europeana e nu doar receptiva, ci constructiva. Exista posibilitatea ca banii pe care ii pierdem de la acele programe - POSDRU, programe regionale si Cresterea competitivitatii - sa nu ii pierdem de tot, ci sa fie realocati in anvelopa Romaniei pentru programele unde am avut succes", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineata, serviciile Comisiei Europene au informat autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE.

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor «Transport», «Regional» si «Cresterea competitivitatii economice». Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane", precizeaza sursa citata.

De asemenea, "pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul "Mediu", informeaza sursa citata.

"Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti. Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiasi program", se mentioneaza in comunicat.

CE precizeaza ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

"In urma celor trei scrisori de astazi (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile", se subliniaza in comunicat.

Comisia solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta masuri in acest sens, deoarece fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere.

"Tara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreste sa reia platile cat mai curand posibil. Autoritatilor romane le revine acum sarcina de a demonstra ca sistemele de gestionare si control functioneaza. In prezent, ceea ce conteaza sunt actiunile urgente", se mai arata in comunicat.

In context se precizeaza ca, timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajata intr-un dialog continuu cu autoritatile romane cu privire la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Au fost identificate probleme si au fost solicitate solutii cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. In decembrie 2010, in urma unei initiative a presedintelui José Manuel Barroso, Romaniei i s-a solicitat sa elaboreze si sa puna in aplicare un plan de actiune continand masuri corective concrete pentru abordarea deficientelor identificate. In plus, s-a recurs la expertiza externa din partea institutiilor financiare internationale pentru a oferi asistenta Romaniei in pregatirea si implementarea proiectelor.

"Au fost efectuate misiuni de audit de catre Comisie si autoritatea romana de audit in 2010 si 2011. In urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiente grave cu privire la sistemul de gestionare si control pentru fondurile structurale din Romania si a intrerupt platile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) si al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. In decembrie 2011, Comisia a reluat platile, in urma angajamentului ferm al Romaniei de a imbunatati sistemul de gestionare si control pentru achizitiile publice. Autoritatilor romane li s-a solicitat ca, pana la mijlocul anului 2012, sa demonstreze ca sistemul functioneaza in mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate in iunie/iulie 2012 atat de auditori nationali, cat si de auditori ai Comisiei arata ca persista deficiente grave. In aceste conditii, Comisia nu poate efectua plati", mentioneaza CE.

Scrisorile de presuspendare trimise joi reitereaza, potrivit sursei citate, actiunile care trebuie intreprinse la nivel national si indica masurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare si control eficient. "Aceste masuri nu constituie o surpriza, deoarece a existat un dialog constant intre autoritatile romane si Comisie cu privire la masurile necesare", mai arata comunicatul.

"Ar trebui sa se traga invataminte din experienta perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare si control din Romania sa abordeze deficientele actuale si sa produca rezultate cu privire la proiecte care respecta reglementarile juridice si sunt viabile din punct de vedere economic, raspunzand provocarilor cu care se confrunta Romania. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014-2020 se bazeaza pe premisa ca instrumentele de investitii ale UE raspund necesitatilor in materie de investitii de pe teren si ca sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune in aplicare reformele si transformarile structurale necesare pentru a indeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020", evidentiaza comunicatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri