Desi mediul economic global s-a deteriorat de la inceputul acestui an – afectand previziunile privind exporturile din pietele cu crestere rapida si capacitatea lor de a atrage investitii straine directe – acesta este doar un fenomen temporar. In pofida unor previziuni negative pentru anul in curs si anul viitor pentru 25 dintre tarile emergente de top, acestea par pregatite sa recupereze rapid decalajele in 2013, arata un raport al Ernst & Young.
Revenirea va fi impulsionata atat prin programe de investitii in infrastructura, mai ales in Asia, cat si prin cresterea cererii din partea consumatorilor interni, ceea ce va putea contrabalansa mediul extern fragil.

Totodata, majoritatea economiilor cu crestere rapida au in plan relaxarea politicilor pentru a impulsiona, pe mai departe, cresterea. Aceasta previziune este determinata de riscul privind cresterea pretului bunurilor, care ar putea genera noi presiuni inflationiste.

Forta economiilor cu crestere rapida ramane remarcabila, in special in comparatie cu cea a omoloagelor lor dezvoltate. Per total, economiile pietelor emergente vor creste, cel mai probabil, cu 4,6% in acest an si cu 5,6% in 2013.

Raportul Ernst & Young indica faptul ca ratele de crestere se vor accelera in urmatorii doi ani – cat timp economia zonei euro se stabilizeaza, revenirea economiei SUA se reaseaza iar tarile cu economii cu crestere rapida vor continua sa-si relaxeze politicile monetare.

“Atractivitatea pe termen lung in zona de business din pietele cu crestere rapida nu se va diminua. Desi cresterea a incetinit putin mai mult decat s-a previzionat pentru acest an, anticipam ca redresarea va fi rapida. Pe masura ce reechilibrarea globala va continua, business-ul trebuie sa se adapteze prompt oportunitatilor care evolueaza sau apar”, spune Alexis Karklins-Marchay, Co-Leader al Centrului pentru Piete Emergente din cadrul Ernst & Young.

Cresterile pe termen mediu ar putea fi generate de investitiile in infrastructura

Exporturile au fost inlocuite de cresterea cererii din pietele interne, aceasta devenind noul motor de crestere in multe dintre economiile emergente. Pe masura ce ingrijorarile privind intensificarea crizei se dilueaza, guvernele din anumite piete cu crestere rapida iau masuri pentru reluarea dezvoltarii. Pe langa relaxarea politicilor fiscale si monetare, prind contur programe mari de investitii in infrastructura in China, India, Brazilia, Indonezia si Columbia.

In unele dintre tari, aceste programe ar putea contribui la dezvoltarea comertului si ar usura gasirea de noi piete pentru export care sa inlocuiasca cererea in stagnare din economiile dezvoltate. Investitiile in construirea de drumuri, cai ferate, porturi si aeroporturi ar putea facilita comertul si reduce costurile de business atat pentru companiile din interiorul tarilor cu crestere economica rapida, cat si pentru cele din afara.

“Investitiile in infrastructura din tarile emergente reprezinta o dezvoltare binevenita. Totusi, pentru ca acestea sa aduca beneficii pe termen lung, este necesar ca, pe langa investitiile guvernamentale in infrastructura, autoritatile sa incurajeze si investitiile private prin usurarea accesului la credite cu dobanzi mai mici”, a adaugat Alexis Karklins-Marchay.

Concentrarea pe acoperirea cererii interne din pietele cu crestere rapida este de asteptat sa ascuta apetitul multinationalelor emergente din aceste piete pentru achizitia de tehnologie prin fuziuni si achizitii. In acest sens, se prevede o accelerare a operatiunilor de fuziuni si achizitii in Europa, implicand campionii economici nationali si regionali cu lichiditati puternice din Asia sau din alte regiuni, dornici sa acumuleze know-how si tehnologii care sa le imbunatateasca capacitatea de a concura cu rivalii din Vest.

Aceasta tendinta a fost deja observata in sectoare precum industria metalurgica, de computere, auto-moto sau segmentul intreprinderilor verzi. Raportul Ernst & Young previzioneaza extinderea acestei tendinte si in sectoarele unde cererea domestica din tarile emergente este probabil sa creasca rapid, cum ar fi sectorul farmaceuticelor.

Preturile bunurilor si cresterea ratelor de schimb ar putea afecta cresterea

Desi se estimeaza o accelerare a cresterii incepand cu anul 2013, marirea continua a preturilor la diverse categorii de bunuri ar putea cantari greu in relansarea cresterii in multe dintre economiile emergente. Perioadele prelungite de seceta sau ploi au afectat deja recoltele din toata lumea. Cresterea preturilor la alimente poate reprezenta un motiv de ingrijorare pentru economiile emergente si genereaza consecinte multiple pentru afacerile din aceste piete. Cresterea preturilor la materia prima pentru produsele alimentare are efect imediat asupra inflatiei, creand presiune pe preturile la alimente si generand cerere pentru salarii mai mari.

Vedetele in ascensiune

Cresterea greoaie din economiile dezvoltate ofera mediului de afaceri oportunitatea de a dezvolta strategii pentru pietele cu crestere economica rapida, care se bucura de un potential exceptional. Conform raportului, tari precum Indonezia, Turcia si Vietnam au cel mai bun potential de crestere, alaturi de India si China.

Se estimeaza ca toate cele cinci tari urmeaza sa-si dezvolte economiile cu cel putin 5% anual, in urmatorii 25 de ani. Toate cinci au piete domestice mari, tendinte demografice favorabile si venituri pe gospodarie in crestere. Se estimeaza, de semenea, ca ele vor contribui cu un procent mult mai mare la produsul intern brut global in urmatorii 25 de ani.

O privire catre viitor

Cele mai mari 25 de tari cu crestere economica rapida incluse in raport sunt semnificative nu doar din punct de vedere economic. Ele vor constitui motorul de crestere al economiei globale in viitor. Anul trecut, aproape doua treimi din populatia lumii locuia intr-una din cele 25 de tari cu crestere economica rapida, dar numai o treime din produsul intern brut global, in termeni nominali, era produs de aceste economii.

O privire catre viitorul de peste 25 de ani, in anul 2036, arata ca tarile cu crestere economica rapida vor contribui intr-un procent mai mare la produsul intern brut global decat la rata populatiei lumii. Vor avea populatii numeroase, tinere, bine educate, cu o capacitate mare de a cheltui. Se estimeaza ca 9 dintre tarile cu crestere rapida isi vor majora venitul pe cap de locuitor de cel putin cinci ori in urmatorii 25 de ani.

Previziunea privind produsul intern brut pentru urmatorii 25 de ani evidentiaza perspectivele de crestere fenomenale ale pietelor emergente. Se estimeaza ca noua dintre aceste tari vor creste cu o rata anuala de cel putin 5% in urmatorii 25 de ani, spre deosebire de tari precum Japonia sau Germania, care vor creste cu o rata anuala de mai putin de 1,5%.

Conform previziunilor pe 25 de ani, tarile BRIC - Brazilia, Rusia, India si China – se vor numara printre primele sase cele mai mari economii ale lumii. Indonezia va fi in top 10 iar Africa de Sud si Nigeria se vor clasa printre primele 20 de tari. Turcia, Mexic, Coreea de Sud si Arabia Saudita vor urca, de asemenea, in clasamentul celor mai dezvoltate tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri