Programul Operational Regional (POR) va fi presuspendat pe cinci din cele sase axe, iar timp de maxim doua luni vor fi blocate decontari in relatia cu Comisia Europeana de circa 200 milioane euro, potrivit MDRT, care precizeaza ca decizia nu va afecta "pentru moment" beneficiarii, informeaza Mediafax.
Axele care intra in presuspendare sunt Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, Axa 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Axa 6 – Asistenta tehnica, conform notificarii Comisiei Europeane.

"Aceasta inseamna ca, pentru o perioada de maxim doua luni, Comisia Europeana nu va efectua plati in contul cererilor de rambursare verificate de autoritatea de management din cadrul MDRT. Vor fi blocate, asadar, decontari de cheltuieli in relatia cu Comisia in valoare de aproxomativ 200 de milioane de euro. Decizia nu va afecta, insa, pentru moment, beneficiarii. Masura a fost adoptata de Comisia Europeana ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR in perioada februarie-mai 2012. Ca urmare a acestei misiuni de audit au fost verificate achizitiile publice desfasurate de beneficiari in perioada 1 ianuarie – 31 decembie 2011 pentru un esantion de cereri de rambursare in valoare de 90 milioane euro (139 cereri de rambursare) reprezentand 30,28 % din totalul cheltuielilor decontate cu Comisia Europeana", se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Rezultatul acestei misiuni de audit a evidentiat faptul ca, in cursul anului 2011, achizitiile publice desfasurate de beneficiari nu s-au derulat in conformitate cu legislatia in vigoare, potrivit institutiei.

"Situatia cu care ne confruntam, de presuspendare a platilor pentru cinci din cele sase axe ale Programului Operational Regional, putea fi evitata daca vechea conducere a ministerului ar fi fost preocupata de consolidarea sistemului de management si control al programului. Subliniez acest lucru pentru ca, in fond, masurile solicitate de Comisia Europeana vin sa corecteze nereguli din perioada 2009-2011", a declarat in comunicat Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii.

Pentru a inlatura deficientele in sistemul de management si control a POR, actuala conducere a ministerului a adoptat, incepand din aceasta vara, o serie de masuri. O parte dintre masurile solicitate in notificarea trimisa de Comisia Europeana au fost deja aplicate, incepand cu data de 1 august 2012, la nivelul Programului Operational Regional, sau sunt in curs de implementare, se spune in comunicat.

Astfel, MDRT precizeaza ca a infiintat Serviciul Verificare Achizitii Publice si Conflict de Interese POR, la nivelul institutiei, precum si unitati de verificare a achizitiilor publice derulate de beneficiari, la nivelul Organisemlor Intermediare.

O alta cerinta, privind evaluarea performantei Organismelor Intermediare, este in curs de implementare. Totodata, MDRT a inceput elaborarea unei noi liste pentru verificarea conflictului de interese concomitent cu elaborarea unei noi proceduri de control a conflictului de interese ce urmeaza a fi pusa in aplicare prin intermediul Organismelor Intermediare.

"Rezultatele acestor masuri adoptate de conducerea actuala a MDRT ar trebui sa conduca la consolidarea sistemului de management si control al POR si, pe viitor, la evitarea unor eventuale masuri de suspendare, ca decizie extrema aplicata de CE. In prezent, la nivelul POR se deruleaza o misiune pentru auditul de sistem al programului, care ar trebui sa evidentieze ca masurile adoptate sunt eficiente, cu toate ca exista perspectiva mentinerii unor nereguli in cadrul programului, generate de procedurile de achizitii publice desfasurate in trecut de beneficiari. Conducerea ministerului regreta situatia existenta si faptul ca vechea conducere a ministerului nu a fost preocupata de consolidarea sistemului de management si control a POR si asigura beneficiarii, pentru moment, ca nu vor fi afectati de masurile de presuspendare stabilite de CE.", se mai spune in comunicat.

Fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea a scris, vineri, pe blog, ca este dispusa dea sfaturi lui Eduard Hellvig privind absobtia fondurilor europene, aratand ca Romania ar trebui, de exemplu, sa investeasca in partii, telegondole si in modernizarea si extinderea statiunilor montane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri