Romania trebuie sa atraga anul viitor 25 miliarde euro pentru a finanta datoria publica si deficitul de cont curent, cresterea absorbtiei de fonduri europene fiind cruciala in acest context, intrucat, in cel mai pesimist scenariu, vom avea recesiune si noi presiuni pe cursul de schimb, este de parere economistul-sef de la Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
„Finantarea contului curent de 4% din PIB s-a asigurat prin banii de la FMI, dar si prin finantari volatile, ceea ce inseamna ca echilibrul la care am ajuns a fost unul relativ fragil. Deficitul de cont curent nu este finantat autonom, el fiind practic sustinut prin utilizarea rezervei internationale. In momentul de fata este vital ca investitiile private sa revina in Romania si sa atragem fonduri europene. Cand nu ai alte intrari de capitaluri, fondurile europene devin cruciale pentru tine”, a mentionat Dumitru, in cadrul conferintei „Finantarea economiei nationale” organizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In schimb, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a incercat sa linisteasca apele, argumentand ca Romania poate gasi usor surse de finantare anul viitor, deoarece prezinta fundamente bune.

„Putem incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), de data aceasta mai avantajos, care sa vizeze cresterea economica. Romania are o performanta bugetara stelara, foarte buna. Deficitul bugetar este mic, la fel si cel de cont curent, avem fundamente bune”, a aratat Croitoru.

In perioada pre-criza, Romania a inregistrat o crestere economica medie anuala de 6%, performanta care a avut atat fatete bune, cat si rele. Printre lucrurile benefice se numara accelerarea procesului de „catching-up” fata de tarile vestice, in timp ce, la polul opus, la capitolul lucruri negative, putem include faptul ca cererea a crescut mai mult decat oferta interna.

„Cresterea economica a fost sustinuta de cererea interna si a consumului, cu un avans de 10% pe an intre 2001-2008. In acelasi timp. PIB-ul a crescut in acea perioada cu 6,3% pe an. Cererea a crescut mai mult decat oferta interna, comportament similar tarilor baltice sau Bulgariei in contrast cu Cehia, Slovacia sau Polonia”, a declarat economistul-sef de la Raiffeisen Bank.

Tocmai din aceasta cauza, in 2009, aterizarea a fost dura pentru tarile care nu au stiut sa-si ajusteze oferta la cerere. Astfel, Romania a inregistrat o scadere a PIB-ului de 6,6%, iar Lituania de 14,8%, in timp ce economia Poloniei a urcat cu 1,6%.

Ionut Dumitru a mai atras atentia asupra faptului ca pana in 2008 statul a angajat cheltuieli permanente, cu salarii si pensii, din venituri bugetare ciclice sau temporare. El a spus ca guvernul de la acea data a utilizat banii din privatizari pentru a acoperi deficitul bugetar si ca, in prezent, Ministerul de Finante ar trebui sa imprumute acei bani pentru a reface Fondul National de Dezvoltare.

Cresterea impozitelor duce la o colectare mai slaba a veniturilor


Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, apreciaza ca o crestere a impozitelor ar duce mai degraba la o colectare si mai slaba a veniturilor.

„Romania nu colecteaza suficient la actualele taxe, astfel ca fratilor nu impozitati mai mult, colectati mai mult, pentru ca s-ar putea daca majorati taxele sa colectati si mai putin”, a explicat Croitoru.

Impozitarea muncii pe plan local se ridica la 45% din salariul brut, in conditiile in care in Bulgaria nivelul este de 30% iar in Polonia de 35%.

Citeste si Ionut Dumitru: Bancile romanesti au o expunere pe titluri de stat de 19% din active, a doua cea mai mare din ECE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri