Mai multe companii chineze sunt curtate de Guvernul Romaniei sa se implice in proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari in unitati de productie a electricitatii, spune secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Potrivit lui Traicu, partea romana a propus companiei China Huadian Engineering sa se implice in constructia unui grup energetic de 400 MW la termocentrala Mintia, investitie de circa 400 milioane dolari.

Un alt proiect in care ar putea fi atrasa compania chineza este realizarea unui grup energetic de 250 MW la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), estimat la aproximativ 250 milioane de dolari.

"Le-am propus si implicarea in hidrocentrala Tarnita-Lapustesti si au manifestat interes", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.

Investitia in hidrocentrala de la Tarnita este estimata la 1,1 miliarde euro.

China Huadian a castigat in luna mai o licitatie pentru constructia unui grup energetic nou la termocentrala Rovinari, cu o capacitate de 500-600 MW, investitie de 1,1 miliarde dolari.

"Am stabilit data de semnare a memorandumului, si anume la finele acestui an. In aprilie-mai 2013 va avea loc finalizarea companiei de proiect care va monta acest grup energetic", a spus Traicu.

Traicu a adaugat ca Ministerul Economiei a propus unei alte companii chineze, China Coal Group, sa se implice in modernizarea unor mine de huila din Valea Jiului si din Drobeta Turnu-Severin, in vederea cresterii productiei de carbune pentru productia de electricitate.

"Am discutat (...) modernizarea exploatarilor din subteran din Valea Jiului ale Complexului Energetic Hunedoara. Tinta este sa ajungem la exploatarea a patru milioane tone huila anual, de la 1,5 milioane tone pe an in prezent. Necesarul de investitii este de 16-30 milioane dolari, depinde de ce va arata studiul de fezabilitate", potrivit secretarului de stat.

Ministerul Economiei vizeaza asocierea cu compania chineza si in vederea modernizarii minei Husnicioara (Mehedinti), care asigura carbunele pentru centrala Drobeta-Severin detinuta de RAAN.

"Un studiu facut in aceasta vara a aratat ca exista disponibilitati suficient de mari pentru o productie de doua milioane de tone pentru o perioada de 30 de ani", a mai spus Traicu.

Peste jumatate dintre termocentralele din Romania sunt in exploatare de peste 30 de ani, avand tehnologii invechite si randamente foarte scazute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri