Peste 7 milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicatii Ericsson catre firme offshore si conturi bancare din Elvetia pentru ca apoi sa ajunga in buzunarele unor politicieni romani, noteaza RISE Project.
Compania suedeza isi acuza fostii manageri din Romania ca au deturnat acesti bani, in timp ce managerii spun ca au folosit sumele pentru a plati politicieni care au facilitat obtinerea de contracte in Romania pentru Ericsson.

RISE Project, in colaborare cu jurnalisti suedezi, a obtinut un set din documentele procesului intentat de firma Ericsson Suedia fostului sau executiv din Romania - Thomas Lundin.

Lundin sustine ca nu a tinut nici un ban pentru el, ci a folosit toti banii pentru a plati decidenti politici de la Bucuresti care au ajutat Ericsson sa-ti dezvolte afacerile in Romania. Marturia lui Lundin din fata unei curti de arbitraj din Suedia este practic un denunt al coruptiei din Romania.

Fostul director general al Ericsson Romania a sustinut in fata Curtii ca nu are cum sa justifice platile facute politicienilor fiindca acestia nu i-au dat chitante. El mai adauga ca board-ul Ericsson Romania a stiut de aceste plati.

Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au facut platile si mai adauga ca rolul acestui mecanism a fost sa stearga urma banilor pentru ca la final nimeni sa nu poata identifica Ericsson ca platitor.

In acest context, reamintim ca Ericsson a obtinut, fara licitatie, in iulie 2003, in timp ce Lundin era inca seful filialei din Romania, contractul pentru serviciul unic de urgenta 112, in valoare de 40 de milioane de euro.

In documentele suedeze este mentionat si Antoniu Petrescu, fost vicepresedinte al Ericsson Romania in perioada in care Lundin era director general. Lundin, Petrescu si altii sunt acuzati de firma suedeza ca ar fi pus la punct sistemul de plati offshore prin care i-au fost deturnati banii. Petrescu si Lundin au avut mai multe afaceri la Bucuresti, in special in domeniul imobiliar.

Investigatia noastra a pornit in urma acuzatiilor brokerului fugar Cristian Sima la adresa jurnalistului Bogdan Chirieac. Sima il acuza pe Chirieac ca a fost veriga prin care banii firmei Ericsson au ajuns la politicieni romani. Brokerul sustine ca are dovezi deoarece transferurile de bani s-ar fi facut prin conturile firmei WBS Holding Limited pe care o conduce. Chirieac a fost contactat de RISE Project si a negat aceste acuzatii. Luni seara, Robert Turcescu a prezentat in emisiunea sa un set de documente din care reiese ca Bogdan Chirieac, Thomas Lundin si Antoniu Petrescu ar fi fost partenerii lui Sima in WBS Holding Limited din Insulele Virgine Britanice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri