Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesebile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Daca nu absorbim fondurile europene, hai sa nu mai vorbim de crestere economica, sau cineva sa spuna: «Uitati, asta este sursa de investitii». Facem acumulare ca pe vremea lui Ceausescu, strangem cureaua nu stiu mai ce, strangem bugetul, dublam fondurile de investitii din buget, eu am vazut ca s-au redus. Investitiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discutia publica este de reducere a investitiilor publice, cel putin acum", a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

In prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul BNR a explicat de mai multe ori ca puseul inflationist din ultimele luni este temporar, intrucat se mentine un important deficit de cerere, ceea ce va influenta si cresterea economica de anul viitor, care se va situa sub PIB-ul potential.

Banca centrala estimeaza o deviatie a PIB de la potential de circa 1,5 puncte procentuale, iar daca se ia in calcul prognoza Fondului Monetar International privind PIB-ul potential, de 1-1,5% pe termen scurt, rezulta ca Romania risca anul viitor sa aiba o crestere zero.

"Cineva trebuie sa vina sa spuna cine sau de unde vor veni investitiile. Aici vorbim de sume mari, nu sa se vina cu milioane. In 2006 - 2007, cand cresteam, Romania beneficia undeva intre 16-19 miliarde de euro pe an, si acum mai primeste 3-4 miliarde. V-am spus, daca va ganditi la crestere economica cu acesti doi factori (investitii straine si economisirea interna - n.r.) , intr-adevar nu avem o prognoza foarte buna (...) Nu poti sa ai crestere economica fara investitii. Ca sa faci investitii iti trebuie capitaluri, tehnologie. Capital financiar, nu-l avem, tehnologia n-o avem", a continuat Isarescu.

Seful bancii centrale a completat aratand ca politica fiscala puternic prociclica pana in 2007 -2008 a ramas prociclica, cel putin pana in 2012, lasand sa se inteleaga ca nu se asteapta la modificari esentiale din acest punct de vedere.

"Politica fiscala n-a fost stimulativa, din momemnt ce ai facut consolidare fiscala ai avut politica fiscala prociclica. S-a gadit si acest lucru, se stia ca politica fiscala prociclica treneaza asupra cresterii economice. Urma ca ea sa fie compensata de intrari masive de fonduri europene care sa alimenteze cresterea economica. aceasta a fost gandirea, ca nu am pus-o in practica s-au am pus-o foarte putin este altceva (...) Vedem cu ingrijorare cum programele de absorbtie a banilor europeni trec din vorba in vorba, din acuzatie in acuzatie si nu se realizeaza. Eu as indrazni sa spun ca aceste fonduri europene au fost coloana vertebrala a dezvoltarii Romaniei si sunt in continuare. Investitii straine de alta natura nu prea vedem, poate in energie, in Marea Neagra", a mai spus Isarescu.

FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0,9%, iar pentru anul viitor vede o revenire, pana la 2,5%, similar cu prognoza publicata anul trecut pentru 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri