Principalele prioritati pentru Romania anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa fie implementarea de reforme care sa inlesneasca investitiile, realizarea de progrese in privinta privatizarilor si imbunatatirea calitatii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al BERD.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a prezentat miercuri Raportul de Tranzitie 2012, o analiza economica privind evolutia din ultimul an a statelor unde institutia este prezenta, noteaza Mediafax.

Astfel, prima dintre "prioritatile cheie" pentru Romania in 2013 este imbunatatirea climatului investitional, considera expertii institutiei.
"Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocratiei si inlaturarea problemelor de avizare, considerate de catre mediul de afaceri, in sondaje, drept principalele probleme ale mediului investitional", se spune in raport.

In continuare, BERD noteaza ca Romania ar trebui sa progreseze in privinta privatizarilor importante din sectoare economice cheie.
"Guvernul si-a exprimat angajamentul sa continue vanzarea de active importante, insa procesul de implementare a fost lent si ar trebui accelerat daca se doreste realizarea unor privatizari anul viitor", noteaza BERD.

Calitatea infrastructurii de transport are nevoie de asemenea de "imbunatatiri semnificative".

"Acum ca a fost implementata legislatia adecvata pentru sectorul privat, autoritatile ar trebui sa-si intensifice eforturile de atragere de investitii private si know-how pentru proiecte cheie de transporturi", considera expertii bancii.

Dincolo de aceste prioritati majore, BERD semnaleaza inca odata ca, asemenea Bulgariei, Romania a inregistrat intarzieri in privinta masurilor de liberalizare a sectorului energetic si eliminare a preturilor reglementate. Mai mult, banca subliniaza ca intrarea Hidroelectrica in insolventa in aceasta vara a intarziat privatizarea partiala a companiei.

"Cu toate acestea, in ambele tari au fost operate la mijlocul anului modificari la legislatia din energie care, odata implementate, ar trebui sa rezolve o parte din problemele ridicate de organismele UE", precizeaza BERD, facand referire la avertismentele Comisiei Europene impotriva Romaniei si Bulgariei privind liberalizarea in energie.

Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de precautie aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare). Tot prin vanzarea de participatii majoritare ar trebui privatizare noul producator de energie Hunedoara (format prin fuzionarea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei) si noul producator de energie Oltenia (format din fuziunea termocentralelor Turceni, Rovinari si Craiova cu producatorul de carbune Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri