Guvernul are doua strategii pentru restructurarea Oltchim, o infuzie de capital de 20 milioane euro, pentru care trebuie sa primeasca avizul Comisiei Europene, si negocierea cu traderii si bancile finantatoare, a spus joi premierul Victor Ponta, cu ocazia Bucharest Economic Forum. Lichidarea este exclusa.
"Daca Comisia Europeana nu aproba infuzia de 20 milioane euro, avem si un plan B. Deja am discutat cu bancile si traderii care asteapta produsele combinatului. Oltchim poate fi restructurat in aceasta perioada si curatat de capuse, iar anul viitor sa reluam procetrategicdura care sa duca la aparitia unui investitor serios, un investitor strategic si la salvarea locurilor de munca", a precizat Ponta.

El a amintit din nou de celebrul investitor strategic care s-a retras cu doar cateva zile inainte de inceperea licitatiei pentru privatizarea Oltchim, probabil referindu-se la grupul rus Gazprom.

"Varianta de finantare de la fondul de privatizare al Romaniei cu acordul Comisiei Europene si varianta banci/traderii toate sunt in acest moment pe masa si toate trebuie sa asigure ca investitorul strategic nu se va retrage cu 3 zile inainte si va participa efectiv la privatizare", a subliniat premierul.

In ceea ce priveste listarea Transgaz, Ponta a mentionat ca procedurile sunt finalizate, iar consultantul a prezentat evaluarile asupra pretului pe care statul roman poate sa il obtina, acestea urmand sa fie discutate cu reprezentantii FMI si "cu ceilalti jucatori de pe piata energiei din Romania, pentru ca vestile bune referitoare la rezervele descoperite in Marea Neagra de OMV Petrom duc implicit pe termen mediu si lung la o crestere a potentialului Transgaz si Romgaz".

In plus, primul ministru a explicat ca vizita FMI din aceste zile nu este una de negocieri, fiind doar o vizita de revizuire a modului in care Romania pune in aplicare scrisoarea de intentie aprobata de board-ul Fondului.

"Nu se vor lua decizii in cadrul acestei intalniri, dar pregatim toate bazele pentru discutiile pe care le vom avea dupa investirea noului Guvern, discutii care tin atat de aplicarea tuturor elementelor din actualul acord, cat si discutii preliminare pentru un viitor acord cand acesta expira", a completat Ponta.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri