Veniturile obtinute din urmatoarele privatizari vor fi investite in companii de stat strategice din domeniul energetic si de transport, unde Romania are resurse neexploatate, a declarat vineri, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania.
Georgescu a afirmat ca privatizarea, "bine gandita si bine pusa in practica", va fi una dintre prioritatile Guvernului, concomitent cu restructurarea companiilor de stat si eficientizarea acestora.

Ministrul Finantelor a aratat ca spre deosebire de fluxurile intrate in Romania inainte de criza, care au dus uneori la dezechilibre si o indatorare excesiva a populatiei, fondurile din privatizare vor fi directionarte catre obiective cu valoarea adaugata.

"Vor fi investitii directionate catre agenti economici de mare importanta strategica si economica, din domeniul energetic si transporturi, unde avem resurse neexploatate", a spus Gerogescu.

Potrivit ministrului Finantelor, restructurarea sectorului de stat va trebui acompaniata de eficientizarea sectorului privat si intarirea disciplinei financiare.

"In raportul piata - stat dorim reguli clare, putine, nu multe, stimulative, cu aplicare ferma, care sa asigure si stimularea investitiilor, cum spuneam, dar si disciplina financiar-economica la nivelul tuturor actorilor, fie ei de stat sau privati", a continuat Gerogescu.

El a aratat ca in Romania este necesara imbunatatirea raportului intre libertati si responsabilitati.

"Nu se poate ca libertatea sa fie individuala si responsabilitatea sa fie colectiva (...) In cazul proiectelor publice, este adevarat ca sunt responsabilitati colective", a adaugat oficialul Ministerului Finantelor.

El opineaza ca insasi rezultatul alegerilor din SUA demonstreaza ca dupa criza financiara este inca nevoie de un echilibru intre cele do relatii: libertate - responsabilitate si piata - stat.

In ceea ce priveste stimulii fiscali, Georgescu pledeaza pe o relaxare treptata, care sa fie sustinuta de aparitia a noi locuri de munca si cresteri de productivitate, astfel incat sa nu fie afectat bugetul de stat.

"Prin institutiile statului trebuie sa se imbunatateasca disciplina pentru ca toti actorii sa-si inceapa competitie de pe pozitii egale si statul sa fie un arbitru neutru", a conchis Georgescu.

Potrivit unui document guvernamental, Guvernul astepta peste 2 miliarde lei (448,2 mil euro) din listarea unor pachete de actiuni la OMV Petrom, Romgaz si vanzarea CupruMin, amanate pentru anul viitor, dar mizeaza inca sa incaseze in acest an 704 milioane lei (155,9 mil euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

In lipsa veniturilor luate in calcul sa fie incasate in acest an din listarea pe bursa a unui pachet de actiuni Petrom de 9,84% din capitalul companiei si de 15% din titlurile Romgaz si pe fondul licitatiilor esuate la CupruMin si Oltchim, sumele totale colectate de stat din privatizare au scazut de la 4,2 miliarde lei prognozate initial la 2,9 miliarde lei. Din incasarile totale, jumatate (1,5 miliarde lei) reprezinta bani obtinuti din dividende.

Sursa citata avanseaza anul 2013 ca termen pentru finalizarea procedurii de vanzare a pachetelor de actiuni la Petrom si Romgaz si releva ca statul se bazeaza sa incaseze chiar in acest an 704 milioane lei din vanzarea pe bursa a pachetului minoritar de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare.

Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de precautie aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).

Tot prin vanzarea de participatii majoritare ar trebui privatizare noul producator de energie Hunedoara (format prin fuzionarea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei) si noul producator de energie Oltenia (format din fuziunea termocentralelor Turceni, Rovinari si Craiova cu producatorul de carbune Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu-Jiu).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri