Romania are potential de crestere de 4-5%, insa este nevoie de luciditate si de o poveste proprie pe care sa o ofere lumii, a declarat, joi, Alexis Karklins Marchay, partner, emerging markets center co-leader Ernst&Young EMEIA.
"Romania are nevoie de luciditate, sa realizeze ca este in competitie cu alte tari. Investitorii se uita atat la diversele topuri realizate de diverse institutii sau companii, dupa anumite criterii, dar si la realitatile pietei. Investitorii cauta noi surse de crestere. Europa de Sud depinde de zona euro, dar credem ca desi va avea o crestere economica modesta in acest an, potentialul tarii este de 4-5% pe an", a spus Marchay, la un seminar pe teme economice, scrie Mediafax.

In acelasi timp, reprezentantul E&Y a aratat ca Romania are nevoie de o poveste de succes proprie pe care sa o ofere lumii pentru a atrage investitori.

"Fie ca va fi o poveste bazata pe infrastructura, pe piata muncii, nu conteaza, are nevoie de o poveste proprie. De asemenea, trebuie sa aiba abilitatea de a atrage experti si oameni bine pregatiti din strainatate, este un mod de a aduce o imagine buna tarii", a adaugat Marchay.

El a participat la lansarea unui clasament realizat de Ernst&Young in functie de anumiti indicatori economici, numar de angajati si implicarea in proiecte de responsabilitate sociala (Major Companies in Romania), potrivit caruia cifra de afaceri a celor mai mari 10 companii din Romania totalizeaza circa 18 miliarde de euro (circa 80 miliarde lei).

Top 10 este dominat de companiile din petrol si gaze, cu patru societati incluse, respectiv OMV Petrom si OMV Petrom Marketing, pe pozitiile 1 si respectiv 5, Romgaz, pozitia 4, si Rompetrol Rafinare, locul 10.

De asemenea, companiile de retail Kaufland, Metro Cash&Carry si Carrefour au ocupat pozitiile 6, 7 si 8. In topul din acest an Automobile Dacia isi mentine pozitia secunda, iar British American Tobacco se situeaza pe locul 3. De asemenea, producatorul de ingrasaminte Azomures ocupa treapta a 9-a.

Editia din acest an a clasamentului a generat topuri grupate in 23 de domenii de activitate, iar metodologia de evaluarea a acestora a luat in considerare un set de criterii cantitative (cifra de afaceri raportata de companie, indicatori financiari din contul de profit si pierdere si din bilantul contabil) si criterii calitative (contributia la construirea unui brand local, proiecte de CSR, numar de angajati).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri