Datele cu privire la cresterea economica pentru al treilea trimestru au venit. Sunt seci si necrutatoare, ca un dus rece pentru guvernanti, aflati in plina campanie electorala. Altfel, economia s-a contractat cu 0,8% in T3 comparativ cu trimestrul similar din 2011, ceea ce ne aduce cu picioarele pe pamant: in cel mai fericit caz o sa avem o stagnare a PIB in acest an.
Economia Romaniei a scazut in al treilea trimestru cu 0,5% (in termeni reali) comparativ cu perioada aprilie - iunie (date ajustate sezonier), dupa cum arata primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

Astfel, pentru bilantul tragic din T3 putem da vina pe agricultura, pe razboiul politic intern si pe contextul extern nefavorabil. Totusi, severitatea contractiei pare sa surprinda analistii, care se asteptau in cel mai rau caz la o stagnare si nu la o scadere a PIB in T3.

"Noi luasem in calcul o usoara crestere in T3 in termeni anualizati, astfel incat aceasta contractie de 0,6% (serie bruta) este mai rea decat ne asteptam. Scaderea face extrem de improbabila o crestere de 1% pentru tot anul 2012, asa cum estimeaza guvernantii", a declarat pentru wall-street.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank.

In acest context, Hancila precizeaza ca prognoza bancii pentru acest an va fi revizuita, de la 0,4% - 0,5% spre 0,2%. Mai mult, ea avertizeaza ca datele de pana acum referitoare la performanta economiei in trimestrul 4 nu sunt bune, indicand o probabilitate destul de mare pentru o noua contractie.

Ca urmare, probabil ca pentru tot anul va fi o cifra in jurul lui 0, dar nu conteaza oricum prea mult daca este plus 0,2% sau minus 0,2%. Vorbim tot despre o stagnare. Puteam vorbi de crestere economica daca PIB avansa cu 0,5%-1%.

"Desigur, putem da vina pe Dumnezeu – vremea nefavorabila a influentat negativ productia agricola – dar mai realist este sa recunoastem ca instabilitatea politica din trimestrul trei a ‘abatut’ interesul tututor de la economie catre alte lucruri. Practic, Romania nu a fost guvernata in timpul crizei politice interne, iar investitorii straini au blocat proiectele de investitii in tara noastra. Daca adaugam si blocajul in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si taierea investitiilor bugetare – pentru a ne putea inscrie in deficitul bugetar convenit cu FMI – avem majoritatea motivelor, imputabile guvernului actual, pentru scaderea economica. Agenda politica hazardata – lupte interne, promisiuni si majorari de pensii si salarii – a destabilizat echilibrul fragil in teritoriu pozitiv, pe care il luase economia Romaniei in prima parte a anului", a explicat analistul financiar Dragos Cabat, Managing Partner al portalului de servicii financiare eFin.ro.

Romania, o tara cu potential, dar fara rezultate

In ultima perioada, dezbaterile economice au atras atentia in repetate randuri asupra potentialului de crestere al Romaniei. Multi analisti considera ca potentialul economiei a scazut semnificativ dupa criza financiara, de la circa 5% pana la un maximum de 2%.

Pe de alta parte, specialistii de la Ernst&Young isi pastreaza optimismul si vorbesc in continuare despre un potential de crestere de 4-5%.

"Romania are nevoie de luciditate, sa realizeze ca este in competitie cu alte tari. Investitorii se uita atat la diversele topuri realizate de diverse institutii sau companii, dupa anumite criterii, dar si la realitatile pietei. Investitorii cauta noi surse de crestere. Europa de Sud depinde de zona euro, dar credem ca desi va avea o crestere economica modesta in acest an, potentialul tarii este de 4-5% pe an", a declarat Alexis Karklins Marchay, un partner in cadrul Ernst&Young care se ocupa de pietele emergente.

In acelasi timp, reprezentantul E&Y a aratat ca Romania are nevoie de o poveste de succes proprie pe care sa o ofere lumii pentru a atrage investitori.

"Fie ca va fi o poveste bazata pe infrastructura, pe piata muncii, nu conteaza, are nevoie de o poveste proprie. De asemenea, trebuie sa aiba abilitatea de a atrage experti si oameni bine pregatiti din strainatate, este un mod de a aduce o imagine buna tarii", a adaugat Marchay, citat de Mediafax.

In schimb, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, crede ca "vorbim prea mult despre potential si mai putin despre ceea ce trebuie sa face".

"Problema in Romania este ca avem potential, dar nu stim ce sa facem pentru a debloca acest potential", a subliniat van Groningen.

Totodata, el avertizeaza ca pentru a creste Romania are nevoie de capital si, pentru ca nu suntem priceputi la absorbtia fondurilor structurale, avem nevoie de capitalul investitorilor straini, iar pentru a-i atrage pe acestia seful Raiffeisen Bank Romania crede ca trebuie sa imbunatatim predictibilitatea.

"Important este daca predictibilitatea va fi un factor care sa influenteze cresterea economica si anul viitor", avertizeaza van Groningen.

Zona euro aluneca in recesiune si ne trage dupa ea

Zona euro a intrat oficial in recesiune tehnica, pentru a doua oara in ultimii trei ani, dupa o contractie economica de 0,1% in trimestrul al treilea, dupa un declin de 0,2% in trimestrul precedent.

Contractia zonei euro este si motivul pentru care economia Romaniei va stagna cel mai probabil in acest an, dupa cum avertizeaza analistii grupului austriac Erste, care au revizuit, joi, in scadere estimarea privind PIB pe 2012.

"Intrucat economia zonei euro a alunecat in recesiune anul acesta, economia Romaniei cel mai probabil va stagna in 2012. Am revizuit perspectiva de crestere economica pentru acest an la 0%, de la 0,7% cat anticipam anterior, deoarece au inceput sa se materializeze riscurile", se arata intr-o nota a analistilor Erste, citata de Mediafax.

Totodata, economistul Florin Citu a subliniat ca, tinand cont ca economia Romaniei este mica si rigida, intrarea ei in recesiune si contractia mai puternica decat in zona euro este normala. "Dupa cum s-a remarcat si in 2008, economia noastra intra in recesiune de obicei cu o intarziere de un trimestru dupa ce si zona euro s-a contractat", a completat Citu.

Pe de alta parte, Melania Hancila considera aceasta scadere surprinzatoare avand in vedere ca suntem o economie emergenta.

"Tinand cont ca noi am inregistrat o scadere abrupta in 2009, stagnarea din acest an poate fi justificata doar prin prisma unei politici fiscale lipsite de viziune", a concluzionat Hancila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri