Romania ar putea avea o crestere economica usor peste zero in acest an, fiind astfel cu mult sub potential, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Reprezentantul BNR a avertizat totodata ca potentialul de crestere al economiei locale a coborat sub 2%, dupa ce inainte de criza financiara estimarile aratau un potential de circa 5%.

In urma unui exercitiu econometric, Croitoru a aratat ca anul acesta cresterea economica ar putea atinge 0,5%, iar in 2013 s-ar putea duce la 1,2%.

In acelasi timp, Croitoru a atras atentia asupra unui aspect neasteptat si anume decalajul (gap - n.r.) de productie deflationist care se adanceste in Romania, cu toate ca la 4 ani de la inceperea crizei acesta ar fi trebuit sa se ingusteze si chiar sa se transforme intr-un "gap" inflationist.

In ceea ce priveste riscurile pe care economia locala le va infrunta in 2013, consilierul guvernatorului a mentionat ca alegerile de la sfarsitul acestui an sunt un factor semnificativ de risc, din perspectiva faptului ca ar putea sa apara schimbari in ceea ce priveste bugetul. "Trebuie sa vedem daca aceste schimbari la buget sunt pro sau anti-crestere", subliniaza Croitoru.

Schimbarile anti-crestere la nivelul bugetului ar putea insemna cresteri de impozite si taxe, care vor duce la franarea cresterii economice.

In al doilea rand, specialistul BNR precizeaza ca al doilea factor major de risc pentru 2013 este legat de zona euro si de adancirea recesiunii in aceasta regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri